TivoliVredenburg schrapt ‘racistische’ cowboys en indianenfeesten na ophef

Geschreven door op 23 februari 2018 om 17:12
Polo & Pan, Concertzalen, Hania Rani, Her Majasty, Khaled, Tr/st, Ares, Shantalla, 100 Voices of Gospel, e Down On Me Lijpe, Dominic Seldis - Fotocredits Sebastiaan ter Burg (Wikimedia Commons, (CC BY 2.0)) Igorrrr

TivoliVredenburg stopt met het organiseren van kinderfeesten met het thema cowboys en indianen. Het poppodium kwam tot deze keuze na beschuldigingen van racisme door de linkse actiegroep ‘De Grauwe Eeuw’. 

Geen cowboys en indianenfeesten meer in TivoliVredenburg

TivoliVredenburg herkent zich niet in de kritiek van de activisten en betreurt de ophef. Het poppodium organiseert daarom in de toekomst geen feesten meer met het thema. 

Het Wilde Westen’ was oorspronkelijk al bedoeld als eenmalig thema voor het kinderfestival. Een woordvoerder van de Tivoli gaf als reactie op het stoppen met de cowboys en indianenfeesten aan:

“Wij zijn een concertzaal voor iedereen. De samenleving is aan het veranderen en blijkbaar roept dit soort feesten heftige gevoelens op bij mensen.”

 

Beschuldigingen racisme door linkse actiegroep

Het cowboys en indianen thema van kinderfestival ‘My First Festival‘ kwam TivoliVredenburg op forse kritiek te staan van ‘De Grauwe Eeuw’. De extreem-linkse actiegroep is vooral bekend van een doodsbedreiging aan het adres van Sinterklaas.

De groep activisten deed vorig jaar juni aangifte van racisme tegen het poppodium. Zij beschuldigde de organisator van het kinderfestival  van ‘het vieren van de genocide’. ‘De Grauwe Eeuw’ stelde dat cowboys grotendeels verantwoordelijk zijn voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika. De actiegroep maakte de volgende vergelijking:

“Een cowboys en indianenfeest is hetzelfde als een nazi’s en Jodenfeest”.

My First Festival

Vorig jaar organiseerde TivoliVredenburg op 4 juni voor het eerst het kinderfeest ‘My First Festival’ met het thema ‘het Wilde Westen’. Kinderen van twee tot twaalf jaar werden opgeroepen verkleed te komen en een cowboyhoed of indianentooi op te zetten.

De kinderen konden genieten van verschillende optredens die in het teken van cowboys en indianen stonden. Er stond ook een wigwam. Het doel van het festival is om kinderen met allerlei soorten muziek in aanraking te laten komen.

Bron: nos, ad, duic

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Nieuws · TivoliVredenburg Nieuws · Venues