Festival Report: Kippenvel bij wintereditie ‘A Day in the Forest’ in Soest

Geschreven door op 8 februari 2018 om 14:25
Aestrid bij A Day in the Forest - Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Op zaterdag 4 februari was het weer tijd voor de winter editie van het ‘A Day in the Forest’ festival in Soest. Artiesten Nieuws was erbij!

Kippenvel bij A Day in the Forest

Elk jaar vindt er een zomer- en wintereditie van dit festival plaats bij het Herman van Veen Arts Center op Landgoed De Paltz in Soest. Het initiatief is destijds ontstaan door artiesten en bands uit Soest en omgeving die hun werk aan elkaar wilden laten horen. Wat begon met huiskamerconcerten, werd al snel een jaarlijks terugkerend festival op Landgoed De Paltz.

Aestrid - Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Aestrid – Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

‘Pay what you want’ en DIY festival

Voor de toegang tot het festival en het genieten van de bands geldt: ‘Pay what you want’ of ‘Betaal wat je wilt of kunt missen’. Op meerdere plekken staan lege gitaarkoffers waar een ieder zijn giften in kan doen.

Geen kramen met drank en hamburgers op dit ‘Do It Yourself’ (DIY) festival. Eten en drinken neem je gewoon zelf mee. Wel zorgt de organisatie voor koffie, thee, soep, poffertjes en broodjes worst. Ook hiervoor geldt het ‘Pay what you want’ principe.

Aestrid in intieme setting

Aestrid mag de middag openen. De mannen van Aestrid zijn mede-organisatoren en verzorgen elke editie een speciaal optreden. Ditmaal stond een heel minimale set op het programma. Van het drumstel was maar de halve kit meegenomen, de bas en keyboard waren thuis gelaten en in plaats daarvan stond er nu een prachtige vleugel in de zaal.

Zanger Bo Menning liet de helft van de noten en akkoorden op zijn gitaar achterwege en wat overbleef was een prachtige set breekbare songs. Het publiek luisterde ademloos en genoot net volle teugen. De kop was eraf.

  

Aestrid - Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Aestrid – Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Lekker losgaan op Ciao Lucifer

Het meeste publiek trok Ciao lucifer. De band bestaat uit een combinatie die steeds vaker blijkt goed te werken, namelijk één gitaar, één drumstel en twee prima op elkaar afgestemde zangstemmen. De nummers deden af en toe denken aan het oudere werk van ‘They Might Be Giants‘ (‘Istanbul (not Constantinople)’).

De sfeer zat er direct na de eerste noten goed in. Ciao luficer gebruikte de set om nieuw materiaal uit te proberen. Dit werd goed ontvangen door een enthousiast publiek. Ook de rockabilly covers en Kraftwerk’s ‘The Robots’ kregen het publiek spontaan aan het dansen.

Sam Solo… maar met band

Sam Solo was niet zoals de naam doet vermoeden alleen, maar had voor de gelegenheid ook een toetseniste en drummer meegenomen. Geen singer/songwriter optreden maar een band die sterk deed denken aan Jo Goes Hunting. We weten nu niet hoe Sam solo geklonken zou hebben maar waren er blij met deze samenstelling.

Kippenvel bij The Visual

The visual wist de zaal muisstil te krijgen. Niet dat de muziek dat nu werkelijk verlangde, maar de bevlogenheid van de band zorgde ervoor dat iedereen intens genoot. Anna van Rij, zangeres van The Visual, klonk bij vlagen als Anna Calvi, zowel haar stem als gitaarspel. Er was na afloop dan ook voldoende interesse voor de debuut EP die ze hadden meegenomen.

The Visual - Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

The Visual – Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Andere geslaagde optredens waren er van Coyoco, La Loye, Willem Wits en Stopcontact.

Geslaagd

Ook deze editie bewees maar weer dat grote, bekende namen echt niet noodzakelijk zijn om te slagen als festival. De DIY insteek en het ‘Pay what you want’ principe en de bevlogenheid van artiesten en organisatie maakten dit weer tot een zeer geslaagde dag.

Het wachten is nu op de zomer en een nieuwe editie van A day in the forest.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Festivalverslagen · Reports en Reviews