Album review: ‘Sign of the Dragonhead’ van Leaves’ Eyes

Geschreven door op 26 januari 2018 om 14:03
Album Review: Leaves' Eyes - Sign of the Dragonhead - Album cover

Leaves’ Eyes is terug met een gloednieuw album: ‘Sign of the Dragonhead’. Het nieuwe materiaal van de symfonische metalband verscheen op donderdag 11 januari. 

Leaves’ Eyes – ‘Sign of the Dragonhead’

Op donderdag 11 januari kwam het album ‘Sign of the Dragonhead‘ van Leaves’ Eyes op de markt. De band is op dit moment onderweg met haar ‘Sign of the Dragonhead world tour’, en doet op zondag 29 april ook Nederland aan in Doornroosje in Nijmegen. Tijd voor Artiesten Nieuws om het nieuwe album eens wat nader te bekijken, en te beluisteren natuurlijk.

Sign of the Dragonhead is zeker niet het eerste album van deze formatie, maar wel met zangeres Elina Siirala in hun midden. Samen met Alexander Krull, Thorsten Bauer, Pete Streit en onze landgenoot Joris Nijenhuis vormen zijn Leaves’ Eyes.

Vikingen

Ik ben niet iemand die gaat terugkijken en het album gaat vergelijken met de eerder uitgebrachte albums. De samenstelling van de band is gewijzigd dus zal er altijd een, min of meer, nieuw geluid te horen zijn.

Nu is het wel zo dat dit album eigenlijk een vervolg is op het vorige materiaal. Het verhaal gaat over onze noordelijke helden die zich gaan verplaatsen van het hoge noorden over de rest van Europa. Het verhaal van de Vikingen.

Album Review: Leaves' Eyes - Sign of the Dragonhead - Album cover

Album Review: Leaves’ Eyes – Sign of the Dragonhead – Album cover

Door de inhoud van de nummers van Leaves’ Eyes wordt al snel de term ‘Viking metal’ in één adem genoemd met deze band. Een mooie benaming, maar volgens mij heeft die meer betrekking op de inhoud van de nummers dan op de muziek. Het is voor mij prachtige power metal met wat gothic metal invloeden. Maar eenieder mag daar zijn of haar mening over hebben.

Dat het over Vikingen gaat en hun expansie naar het zuiden mag duidelijk zijn. Wanneer we alleen al kijken naar de titels van de nummers laat dat niets aan de verbeelding over.

Het titelnummer ‘Sign of the Dragonhead verwijst al direct naar de drakenkop voor op de Vikingschepen. Een onheilspellend gezicht aan de horizon wanneer deze voor de kusten verschenen. Maar ook titels als ‘Riders on the Wind‘, ‘Rulers of Wind and Waves’, ‘Across the Sea‘ en natuurlijk ‘Jomsborg‘ (het oude Vikingen verhaal) maken dit meer dan eens duidelijk.

Pareltje

Muzikaal gezien kan ik erg duidelijk zijn over dit album. Ik vind het werkelijk een pareltje. De komst van zangeres Elina Siirala is een prima zet geweest. Deze klassiek geschoolde zangeres weet de nummers nu net die lading te geven die zij nodig hebben. Nummers met inhoud uit het verleden lenen zich uitstekend voor haar stem. Het geeft het toch een wat nostalgisch tintje.

De krachtige muziek onderstreept het verhaal wat dit album wil vertellen. Zet het album aan en sluit de ogen. Luister naar tekst en muziek en binnen een mum van tijd waan je jezelf in het hoge noorden en voel de sfeer van die tijd.

Afwisseling

Krachtige, stoere nummers worden op het album afgewisseld door weer wat rustiger klinkende geluiden. Het mooie ‘Across the Sea‘ tussen het geweld van ‘Sign of the Dragonhead‘ en ‘Jomsborg‘ (met de grunds van Alex) is subliem gekozen. ‘Fairer Than the Sun‘ vind ik dan weer wel een echte ballad, prachtig gezonden door Elina.

Mooi is ook het nummer ‘Rulers of the Wind and Waves‘ waar we het ‘London Voices Soundtrack Choir‘ horen.  Het album bevat ook het nummer ‘Fires in the North‘ wat we al kennen van de gelijknamige EP. Het album wordt afgesloten met ‘Waves of Euphoria‘. Een soort van epos.

Tracklist

Mooiste nummer

Voor mij is ‘Riders on the Wind‘ echt het mooiste nummer. Doet het begin nog wat denken aan Dropkick Murphy’s, het is een schitterend vlot nummer. Alles wat voor mij Leaves’ Eyes is komt hier samen. Wat een beauty is dit nummer.

Prima album

Sign of the Dragonhead‘ is een prima album. Het eerste wat ik dacht na het beluisteren van dit album was: “is het nu al afgelopen”. Het neigt direct naar de knop ‘repeat’. Leaves’ Eyes laat zien en horen bij de top binnen haar genre te horen. Maar met ‘Sign of the Dragonhead‘ heeft de band ook voor een lastige uitdaging gezorgd. Het volgende album? Hoe ga je dit overtreffen? Maar gezien de muzikale kwaliteiten die deze band heeft gaat ze dat zeker lukken.

Sign of the Dragonhead krijgt van mij een dikke 9 op een schaal van 10!

 

Bronnen: Spotify, Bol.com, YouTube

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.