The Escalates, Grim Tim en The Grand East bouwen feestje in Asteriks

Geschreven door op 14 december 2017 om 16:53
The Escalates - Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Op vrijdag 8 december traden The Escalates, Grim Tim en The Grant East op in poppodium Asteriks in Leeuwarden. De drie bands wisten er een echt feestje van te maken en Artiesten Nieuws was erbij!

The Escalates, Grim Tim en The Grand East in Blokhuispoort

Poppodium Asteriks is gelegen in het centrum van Leeuwarden, in de voormalige stadsgevangenis Blokhuispoort. Een schitterende locatie die nu echter compleet in de steigers staat. Het hele pand wordt verbouwd, en dat is te merken. Het slechte weer zorgt voor een wat modderige entree en binnen overheerst de geur en het stof van cement.

Ik word opgewacht door Ellemieke, mijn maatje voor deze avond. Zij was het die mij wees op dit optreden en mij wist te overtuigen dat het zeker de moeite waard is. Ze heeft geen ongelijk gekregen!

Entree Blokhuispoort - Fotocredits: Harrie de Haas

Entree Blokhuispoort – Fotocredits: Harrie de Haas

Asteriks

Binnen ontmoeten we een aantal vrijwilligers die werkzaam zijn bij Asteriks. Dit poppodium bestaat nu ruim 7 jaar en draait volledig op vrijwilligers. Zij organiseren iedere vrijdagavond een concert met altijd drie bands. Soms zijn er ook concerten op de zaterdagavond. De bands komen zowel uit Nederland als daarbuiten. De laatste tijd probeert men wel een lokale band de avond te laten openen.

Kantoor Asteriks - Fotocredits: Harrie de Haas

Kantoor Asteriks – Fotocredits: Harrie de Haas

De bands komen aan

Ondertussen arriveren ook de bands. Na een vaak flinke rit is het uitladen geblazen en snel de spullen naar het podium. En dan is een oude gevangenis niet handig. Smalle gangen en steile stenen trappen. Maar zonder probleem gaat alles richting het podium. Daar worden de spullen uitgepakt en wordt de sound gecheckt.

We hebben even tijd om te praten met de jongens van Grim Tim. Deze band komt uit Eindhoven en ze zijn een aantal jaren geleden begonnen als schoolbandje met slechts een paar optredens per jaar. Maar de hobby werd langzamerhand meer dan dat en men ging steeds meer optreden.

Dit jaar heeft de muziekgroep meegedaan aan de Popronde en waren zij met 34 optredens de meest geboekte band. De band heeft het druk: “Als mensen vragen waar ik gisteren heb gespeeld, moet ik best even nadenken,” zegt een van de bandleden.

Grim Tim - Fotocredits: Harrie de Haas

Grim Tim – Fotocredits: Harrie de Haas

Gezamenlijk eten

Na het uitpakken van de spullen en de soundcheck is het tijd om te gaan eten. Geen aparte kleedkamers maar gewoon gezellig allemaal in dezelfde ruimte, samen met de mensen van Asteriks. En het is een gezellige boel. Hoewel de drie bands voor het eerst met elkaar samen spelen, is het net of men elkaar al jaren kent. Er hangt een meer dan gemoedelijke sfeer.

Gezamenlijk eten - Fotocredits: Harrie de Haas

Grant East eten - Fotocredits: Harrie de Haas

Gezamenlijk eten – Fotocredits: Harrie de Haas

Tijd voor een praatje

Na het eten hebben we even tijd om te praten met de jongens van The Grand East. De jongens zijn begonnen met het maken van muziek uit verveling. In hun omgeving was niet zo heel veel te beleven, dus zijn de jongens met wat instrumenten samen maar wat gaan uitproberen. Wat riffjes spelen die langzaam maar zeker uitgroeide ntot complete nummers.

In het begin werden deze nummers in de kroeg aan het publiek ten gehore gebracht. Maar langzaam maar zeker werd het toch steeds serieuzer. Muziek blijft een soort van hobby, de meeste bandleden doen er gewoon nog wat bij. Twee van hen studeren zelfs muziekwetenschappen in Utrecht!

Grant East - Fotocredits: Harrie de Haas

Grand East – Fotocredits: Harrie de Haas

Na het uitkomen van hun album Movano Camerata (2016) ging het snel. Dit album werd erg enthousiast ontvangen en veel optredens volgden. Zo was de band de afgelopen periode al tweemaal te zien in DWDD.

Toch is de groep erg nuchter onder het succes. Ze willen niet doorborduren op de muziek die op dit album is te horen. Men wil constant vernieuwen. “Als albums teveel op elkaar gaan lijken is het eerste album altijd het beste”. “Daarom laten we vanavond ook vijf nieuwe nummers horen. Eens kijken hoe het publiek reageert”. En volgend jaar gaan ze gewoon door met het schrijven van nieuwe nummers.

Echte muzikale voorkeuren hebben de heren niet. Hoewel de muziekgroep wel invloeden van artiesten als Tom Waits en The Doors als inspiratie gebruikt.

De band zou graag ook wat meer naar het buitenland gaan. Wat grotere festivals met veel publiek. Ze vinden het publiek daar vaak wat spontaner, hoewel ze ook met heel veel plezier terugdenken aan hun optreden tijdens de Zwarte Cross dit jaar.

De heren hebben een hekel aan zaken als slecht geluid en optreden voor weinig publiek. Men vindy het daarentegen fantastisch als het publiek fanatiek is en de nummers volop kan meezingen: “Dat geeft echt een adrenalinekick”.

Op de vraag met wie ze graag eens op tournee wilde gaan was het antwoord snel gevonden. “Met Jan Smit. Veel en fanatiek publiek

The Escalates

We zouden bijna vergeten dat er ook nog opgetreden moest worden. De eerste band is The Escalates. Deze, uit Leeuwarden afkomstige band, bestaat uit drie leden. Als instrumenten gebruiken zijn een elektrische gitaar, contrabas en drums.  Ze maken vooral rockabilly, blues en garage rock.

Het blijkt een prima keuze te zijn om deze band te laten starten. De warme klanken zorgen ervoor dat de winterse kou binnen al snel wordt vergeten en de zaal vult zich met warmte.

De band heeft er voor gekozen om hun optreden niet op, maar voor het podium te doen. Het gevolg is dat er al snel dansende mensen voor en rond band verzamelen, die zich kostelijk amuseren. Ook de rest van het publiek kan dit zeer waarderen. Het ijs is gebroken!

The Escalates - Fotocredits: Harrie de Haas

The Escalates – Fotocredits: Harrie de Haas

Grim Tim

De volgende band is Grim Tim. Deze band bestaat ook uit drie leden, die gitaar, bas en drums spelen. Hun muziek is duidelijk anders dan die van de eerste band. Onvervalste rock met erg veel invloeden uit de jaren ’70.

Grim Tim - Fotocredits: Harrie de Haas

Grim Tim – Fotocredits: Harrie de Haas

Het is een opeenvolging van mooie nummers die vol overgave gespeeld worden. Rock zoals het hoort met slechts een gitaar, bas en drumstel. Maar de heren zijn erg vaardig met hun instrumenten en ook de verschillende solo’s zijn prachtig.

Het zijn vooral erg vlotte nummers. En het publiek waardeert ook dit optreden. Er wordt veelvuldig gedanst en een blik naar achter laat zien dat eigenlijk niemand nog stilstaat. Het is leuk en de ongeveer 150 aanwezigen vermaken zich prima.

Grim Tim - Fotocredits: Harrie de Haas

Grim Tim – Fotocredits: Harrie de Haas

The Grand East

Deze vijf-mans formatie is vandaag de laatste band die gaat optreden. Met een orgel, trompet, gitaar, bas, drums en een zanger die ook mondharmonica speelt, zijn de verwachtingen hooggespannen.

Die verwachtingen worden volledig waargemaakt. Wat een spetterend en energiek optreden is dit. Met frontman Arthur Akkerman als overduidelijk middelpunt maakt The Grand East deze avond echt compleet. Oude en nieuwe nummers worden keurig afgewisseld en maken het tot een prima act.

Ieder bandlid krijgt ook keurig de gelegenheid om zich even te profileren. De band speelt vanuit het hart. Het is één en al interactie met het publiek.

Waar Arthur Akkerman de energie vandaan haalt, is voor ons een volledig raadsel. Deze man gaat echt helemaal op in de muziek. Zijn mimiek neemt je mee naar waar muziek voor bedoeld is: je laten genieten tot diep in je ziel. En vooral het slotnummer “Kiss the Devil”  maakt het optreden echt af.

Grant East - Fotocredits: Harrie de Haas

Grand East – Fotocredits: Harrie de Haas

Epiloog

Na afloop spreken we nog kort de bandleden. Natuurlijk zijn ze benieuwd naar hoe wij het beleefd hebben en dat delen we dan ook graag met ze. Maar het is vooral de manier waarop men met elkaar omgaat na het optreden wat indruk maakt. Lekker met elkaar doorspreken hoe het ging. Maar ook weer tijd nemen voor ons. Echt super.

Na een hartelijk afscheid gaan we ieder onze weg. Wij naar buiten waar het koud, nat en glad is. Maar van binnen brand er nog een vlammetje. Het was goed, leuk en muzikaal meer dan de moeite waard. Het was een gouden tip!

 

Credits: Ellemieke Meijers

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.