Live Report: Eluveitie en Amaranthe spelen Effenaar plat

Geschreven door op 8 november 2017 om 14:20
Eluveitie en Amaranthe in Effenaar - Bron: Eigen werk - Fotocredits: Yascha Hoendenvangers (Artiesten Nieuws)

De Maximum Evocation-tour van Eluveitie en Amaranthe stond op 4 november in een uitverkochte Effenaar. Artiesten Nieuws was erbij!

Eluveitie en Amaranthe spelen Effenaar plat

Een bijzondere maar heftige package staat op 4 november op het podium: de co-headline tour van Eluveitie en Amaranthe, met The Charm The Fury als support act. De bands liggen alle drie qua subgenre ver uit elkaar, maar desondanks hebben de fans van de verschillende bands zich massaal verzameld om naar Eindhoven af te zakken deze avond

The Charm The Fury brengt muziek van eigen bodem

“We zijn de laatste weken veel in het buitenland geweest, maar wat voelt het goed om weer in Nederland te spelen,” roept Caroline Westendorp, de lead vocalist van The Charm The Fury, wanneer het nummer ‘Weaponized’ is afgerond.

Het is duidelijk dat niet iedereen in de zaal de Nederlandse band kent, want bij aanvang van hun 30 minuten durende set is het nog erg stilletjes in de zaal. Het is het nog erg stilletjes in de zaal. Caroline merkt dit zelf ook op en geeft aan dat ze van het Nederlandse publiek wel wat  meer verwacht had. Caroline zelf merkt dit ook op, en geeft aan dat ze van het Nederlandse publiek wel wat meer verwacht had.

Daarna lijkt het publiek los te komen, en de crowdsurfers volgen elkaar op. Nadat de metalheads ook nog gehoor geven aan de oproep, kan Caroline haar geluk niet op. Helaas staat het geluid erg slecht afgesteld. Zo komt de snoeiharde muziek die de Amsterdammers maken niet goed tot zijn recht. De band eindigt een aantal moshpits verder, tevreden met hun bekendste liedje Carte Blanche’.

The Charm The Fury - Eluveitie en Amaranthe in Effenaar - Bron: Eigen werk - Fotocredits: Yascha Hoendenvangers

The Charm The Fury – Eluveitie en Amaranthe in Effenaar – Fotocredits: Yascha Hoendervangers

Daarna lijkt het publiek los te komen, en de crowdsurfers volgen elkaar op. Nadat de metalheads ook nog gehoor geven aan de oproep, kan Caroline haar geluk niet op. Helaas staat het geluid erg slecht afgesteld. Zo komt de snoeiharde muziek die de Amsterdammers maken niet goed tot zijn recht. De band eindigt een aantal moshpits verder, tevreden met hun bekendste liedje Carte Blanche’.

 

Amaranthe fans uit hun dak door Maximize

Wanneer iets voor 19:00 uur de eerste tonen van Maximize klinken, gaat de voorste rij van het publiek uit zijn dak. De Amaranthe-fans die voor deze show een VIP ticket hebben gekocht (en dat zijn er nog al wat!) hebben het geluk om de band op één meter afstand te zien.

Amaranthe krijgt een warm welkom en vooral wanneer de altijd elegante Elize Ryd op komt, zijn de fans niet meer te houden. Sinds dit jaar is Nils Molin (Dynazty) een permanent lid van de band, maar omdat Dynazty bezig is met hun eigen tour wordt hij vanavond vervangen door Chris Adam (Smash Into Pieces).

Amaranthe - Eluveitie en Amaranthe in Effenaar - Bron: Eigen werk - Fotocredits: Yascha Hoendenvangers

Amaranthe – Eluveitie en Amaranthe in Effenaar  – Fotocredits: Yascha Hoendervangers

De eerste nummers staat het geluid, net zoals bij het voorprogramma, helaas niet goed afgesteld. Dit is best teleurstellend, want om optimaal met het nummer ‘Fury’ te kunnen headbangen is goed geluid een must.

De harsh-vocals van Henrik Englund komen helaas niet goed boven de muziek uit, net als de vocalen van Elize. Gelukkig wordt dit na een aantal nummers enigszins hersteld, zodat er in ieder geval de rest van de set te genieten valt van de mooie stem van de frontvrouw.

Thuiskomen bij Amaranthe  

De fans worden optimaal getrakteerd door Amaranthe, want interactie met het publiek ontbreekt vanavond niet. Er wordt oogcontact gemaakt, handen geschud en zelfs regelmatig gezwaaid naar de fans achterin de zaal. De band is dankbaar voor iedereen die is gekomen en schroomt niet om lekker zichzelf te zijn op het podium. Het bezoeken van een show van deze Zweden voelt een beetje als thuiskomen.

Amaranthe - Eluveitie en Amaranthe in Effenaar - Bron: Eigen werk - Fotocredits: Yascha Hoendenvangers

Amaranthe – Eluveitie en Amaranthe in Effenaar  – Fotocredits: Yascha Hoendervangers

De setlist is erg divers, rustige nummers als ‘Amaranthine’ worden afgewisseld met up-tempo songs als ‘Digital World’. Ondank dat Elize niet altijd alle noten haalt, doet dit niets af aan het optreden. Halverwege de set is het tijd voor een drumsolo, die wellicht net iets te lang duurde om de volledige aandacht van het de toeschouwers vast te houden. Maar gelukkig komt direct hierna de rest van de band weer het podium op voor ‘True’.

De lichttechniek laat vanavond helaas geregeld wat te wensen over. Zodra Elize de eerste noten inzet van het nummer Endlessly’ blijft het donker op het podium. Een halve minuut later verschijnt Elize dan toch in de spotlights, maar het licht valt kort er na weer even uit. Ook bij dit nummer kon Elize niet alle noten raken en stond het geluid van de drums erg hard. Door een samenloop van omstandigheden wekte dit nummer helaas live niet de gevoelens op die het normaal wel doet.

Er volgen twee nummers van het eerste zelfbetitelde album: ‘Call Out My Name’ en ‘Hunger’, waarna de band het podium verlaat. Na een korte pauze is het alweer tijd voor de toegift waarin het bekende ‘Drop Dead Cynical’ gespeeld wordt. De show eindigt met de track ‘The Nexus’ en krijgt hiervoor een aanhoudend applaus van de fans.

Evocation

Zodra Amaranthe het podium verlaat vindt er een wisseling onder de bezoekers plaats. De Amaranthe-fans verlaten de voorste rijen en maken plaats voor de Eluveitie-fans. Een liveshow van Eluveitie in Nederland heeft lang op zich laten wachten. De allerlaatste show van de band met de oude bezetting vond plaats op FortaRock in 2016.

Hierna vond er een flinke wisseling in de line-up plaats, waarna de band dit jaar met een nieuw album,’Evocation II, kwam. Dit album kwam als een ware verrassing voor veel fans. De nadruk ligt meer op het folk-element en is grotendeels akoestisch. Het is dan ook afwachten welke nummers er gespeeld worden.

Eluveitie en Amaranthe in Effenaar - Bron: Eigen werk - Fotocredits: Yascha Hoendenvangers

Eluveitie en Amaranthe in Effenaar – Fotocredits: Yascha Hoendervangers

De band start vanavond met ‘Your Gaulish War’, een goede opwarmer voor wat nog komen gaat. Met dit eerste nummer laat Eluveitie ook direct zien dat ze ondanks de veranderingen in formatie, echt één geheel zijn. Je komt ogen tekort om alles wat er gebeurd op het podium te kunnen volgen, aangezien er welgeteld negen bandleden zijn! Echter is iedereen goed op elkaar ingespeeld en klinkt het ontzettend strak.

Krachtige & prachtige vocalen

Na nog twee lekker harde nummers is het tijd voor ‘Omnos’, waarbij Fabienne Erni eindelijk mag laten horen wat ze in huis heeft. Hierna volgen vier nieuwe songs: ‘Lvgvs’, ‘Catvrix’, ‘Artio’ en ‘Epona’. Bij ‘Artio’ kunnen fans ruim vijf minuten genieten van de krachtige vocalen van Fabienne, wat een prachtige stem heeft ze!

Ook Eluveitie heeft een diverse setlist opgesteld, met nummers van alle zeven albums. De rustige, nieuwe nummers worden afgewisseld met harde tracks van oudere albums. ‘A Rose For Epona’ en ‘Kingdom Come Undone’ worden dan ook goed ontvangen door de zaal. Er volgt ook in deze set een drumsolo, welke vloeiend overgaat in de volgende track: ‘Havoc’.

Eluveitie en Amaranthe in Effenaar - Bron: Eigen werk - Fotocredits: Yascha Hoendenvangers

Eluveitie en Amaranthe in Effenaar – Fotocredits: Yascha Hoendervangers

Het album ‘Helvetios kan natuurlijk niet vertolkt worden zonder de gelijknamige single, ook die komt dus vanavond aan bod. Zodra het nummer afgelopen is bedankt de band het publiek en verlaten zij het podium.

Crowdsurfers en ‘Inis Mona’

Uiteraard kan er aan de geweldige avond geen einde komen zonder dat Eluveitie één van hun bekendste nummers speelt: ‘Inis Mona. Fans zingen en springen mee en er ontstaat een opmars van crowdsurfers.

Stuk voor stuk gaan ze de zaal door en wanneer ze eenmaal tussen het hek en het podium belanden weten de meeste van hen niet goed wat te doen. Zo blijft er één gewoon in de hoek van de muziek genieten, met het beste zicht op het podium. Dit tot groot vermaak van de gitarist, die er hartelijk om moet lachen.

Als de laatste noten van ‘Inis Mona’ zijn gespeeld worden er nog een aantal drumstokken het publiek ingegooid, waarna er ( al erg vroeg, om 21:45 uur) een einde komt aan deze avond.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Concertverslagen · Nieuws · Reports en Reviews