Live report: J. Cole blaast publiek omver met optreden in Ziggo Dome

Geschreven door op 9 oktober 2017 om 15:43
J. Cole - Foto: Kirstenmgreene - (Bron: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

De Amerikaanse rapper J. Cole stond op donderdag 5 oktober in de Amsterdamse Ziggo Dome. ArtiestenNieuws was erbij en doet verslag!

Live Report: J Cole in de Ziggo Dome

Jermaine Cole, zoals de rapper echt heet, heeft in zijn tien jaar lange carrière heel wat hoogtepunten bereikt. Zo was hij de eerste artiest die getekend werd bij Jay-Z’s label ROC Nation en werkte hij samen met wereldartiesten als Drake, Beyoncé, Kendrick Lamar, en velen anderen.

Toch zijn de bovenstaande samenwerkingen niet wat J Cole naar de top van zijn carrière heeft gebracht. Juist zijn solo-albums ‘Forest Hills Drive‘ en ‘4 Your Eyez Only behaalden de welbegeerde platina status. Zodoende bracht de artiest een groot aantal nummers van beide platen ten gehore op donderdag 5 oktober tijdens zijn show in de Ziggo Dome.

Support act: Ari Lennox

Als voorprogramma heeft J Cole niemand minder dan Ari lennox, Earthgang, en J.I.D meegenomen. Zij zijn allemaal getekend bij Cole’s eigen platenmaatschappij ‘Dreamville Records’.

Ari Lennox neemt de aftrap voor haar rekening. Haar relaxte en melodieuze stem bezwijkt niet onder de duizenden fans in de concertzaal. De 26-jarige zangeres geeft, zonder meer, een spectaculaire show weg.

Support act: Earthgang

Na Ari Lennox is het de beurt aan Earthgang om het publiek op te warmen voor de hoofdact. En wat doen deze mannen dat goed! Het energieke duo, bestaande uit Olu O. Fann en Doctur Dot, weten in no time het publiek nieuwsgierig te maken naar wat er komen zou.

Waar Ari het publiek liet luisteren, laat Earthgang duizenden mensen springen. Het moment waarop duizenden hiphop liefhebbers, op verzoek van Earthgang, ‘Fuck Donald Trump’ roepen, creëert een onvervalst gevoel van eenheid.

Support act: J.I.D

J.I.D betreedt, als laatste van de drie voorprogramma’s, het podium. De rapper bewijst de perfecte keuze te zijn om Cole’s concert te openen.

Hoewel weinig bezoekers de Amerikaanse rapper kennen, weerhoudt dit hen er niet van hem toe te juichen. Dankzij zijn snelle flow en unieke hoge stem is het publiek zichtbaar onder de indruk. Tot slot vraagt J.I.D ‘Earthgang’ terug op het podium voor een laatste gezamenlijke act.

4 Your Eyes Only

Na J.I.D’s set wordt het podium in zo’n 20 minuten getransformeerd tot het binnenplein van een gevangenis. Dit past natuurlijk perfect bij het thema rondom het album ‘4 Your Eyes Only’. Deze plaat heeft de rapper geschreven vanuit het perspectief van zijn overleden vriend James McMillan Jr. James werd op 22-jarige leeftijd doodgeschoten. J Cole schreef meerdere nummers over het leven van zijn vriend.

Zo’n 10 minuten later dan op de planning staat, betreed J. Cole dan eindelijk het podium. De poorten van de ‘gevangenis’ worden geopend en de rapper wordt door de cipier ‘vrijgelaten’. Daar staat hij dan, in een oranje overall met op de achterkant: ‘property of Amerika’. Dit slaat natuurlijk op het onrecht waar veel Afro-Amerikanen regelmatig mee te maken krijgen.

J. Cole

J. Cole heeft meteen het publiek in zijn greep wanneer hij begint met de uitvoering van ‘For Whom the Bells Tolls’.

‘I see the rain pouring down, before my very eyes- Tired of feeling low, even when I’m high ain’t no way to live, do I wanna die? I don’t know, I don’t know’

Tussen de tracks door, vertelt de rapper over het leven van James. Hoe hij teveel in het moment leefde en niet dacht aan consequenties omdat een ‘volgende dag’ voor James geen belofte was. Terwijl J Cole materiaal van zijn nieuwste plaat ten gehore brengt vertelt de rapper tevens interessante achtergrondverhalen. Nummers worden hierbij voortdurend afgewisseld met serieuze boodschappen over James.

J Cole bewijst keer op keer een echte rasartiest te zijn die simpelweg thuishoort op een podium. Dit blijkt vooral uit de manier waarop de 32-jarige rapper de aandacht van zijn publiek weet te behouden. Zo zorgt hij er bij het ene nummer voor dat het publiek aandachtig luistert, terwijl iedereen bij het vervolgnummer moshpits maakt.

Neighbors

Tijdens tracks als ‘Neighbors’ gaat het publiek compleet uit zijn dak. Deze single gaat over Jermaine’s buren, die ervan overtuigd zijn dat hij drugs verkoopt omdat hij in zo’n mooi huis woont. Zij tipten de politie met als gevolg zo’n 13 SWAT agenten die zijn huis binnenviellen.

J Cole was hier zo boos over dat hij het nummer Neighbors schreef. ‘I guess the neighbors think I’m selling dope.’ rapt hij herhaaldelijk in het refrein. Het incident zorgde er zelfs voor dat de rapper weer terug verhuisde naar North Carolina, waar hij is opgegroeid. ‘So much for integration, don’t know what I was thinking. I’m moving back to southside.’

Gelukkig hield de rapper/producer er een tof nummer aan over. De beveiligingsbeelden heeft hij gebruikt als muziekvideo;

Zo’n tien minuten voor de oorspronkelijke eindtijd sluit J. Cole zijn show af. Jermaine bedankt het publiek voor hun support en verlaat dan het podium. In koor riepen teleurgestelde fans; ‘We want more, we want more!’ maar Cole geeft geen toegift.

Al met al was J. Cole’s concert in de Ziggo Dome er eentje om niet te vergeten. Op de terugweg sloffen duizenden fans terug naar het station. Onderweg naar huis wordt volop gezongen,‘I see the rain pouring down, before my very eyes’.

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.