Live review: Phil Collins is ‘Not Dead Yet’ in Köln!

Geschreven door op 20 juni 2017 om 16:01
Phil Collins (Genesis) - Fotocredits: Ralph PHG - Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Na maanden wachten was het op vrijdag 16 juni eindelijk zover: Phil Collins stond met zijn ‘Not Dead Yet’-tour in het Duitse Köln! Daar moesten wij uiteraard bij zijn!

Phil Collins in Köln

De tickets waren in oktober van 2016 al binnen en op vrijdag 16 juni 2017 was het moment dan eindelijk daar: Phil Collins staat voor de vijfde en tevens laatste avond in de Lanxess Arena in Köln. De Britse levende legende is druk bezig met zijn comeback tour met de titel ‘Not Dead Yet’.

IJshockey stadion?!

De Lanxess Arena in Köln is waarschijnlijk niet de eerste plaats waar je aan denkt voor het bezoeken van een concert. Echter liet het strakke en minimale tourschema van Phil Collins niet anders toe. Vanaf Nijmegen is Köln een kleine twee uur rijden, wat een goed te overbruggen afstand is. Daarnaast is de arena zelf ook goed aangegeven op de snelweg, waardoor het niet al te veel moeite kost om de arena te vinden.

De Lanxess Arena is van origine een ijshockeystadion. Nu horen we je denken: een concert in een ijshockeystadion?! Hoe zit dat dan met het geluid? Een vraag die wij onszelf ook stelden. We waren dan ook zeer benieuwd!

Phil Collins in Köln - Foto: Bas de Wit

Staande ovatie

Iets na achten gaat de muziek uit, worden de arenalichten gedimd en komen de eerste bandleden achter het doek het podium oplopen. Na een aantal ogenblikken zien we aan de rechterkant van het podium een zaklamp schijnen en een man met wandelstok het podium op lopen. De arena, bezet met meer dan 15.000 bezoekers, gaat bij dit zicht volledig uit zijn dak, gaat staan en geeft Phil Collins een minutenlange staande ovatie voordat hij ook maar één nummer gespeeld heeft.

Dit moment bezorgt iedere bezoeker gelijk kippenvel. Nadat het applaus gedoofd is en iedereen weer is gaan zitten, waaronder ook Phil zelf, begint hij aan zijn welkomstwoordje. Zijn boodschap is duidelijk: “I really missed you”. Hij legt uit dat hij de hele avond zal performen vanuit een stoel. Een paar maanden geleden heeft hij namelijk een rugoperatie gehad en ook zijn benen kunnen hem niet goed meer dragen.

Na dit gezegd te hebben worden de eerste tonen van het nummer ‘Against All Odds’ ingezet. Hiermee lijkt Phil te willen zeggen: “Wie had gedacht dat ik ooit nog zou toeren?”

“Just another night in paradise!”

Dit concert is een ware droom voor alle fans van Phil Collins. Hit na hit komt voorbij. In de eerste akte worden vooral de rustigere nummers uit Phils repertoire gespeeld. Denk hierbij aan: ‘Another Day in Paradise’, ‘One More Night’ en ‘I Missed Again’.

Tijdens deze eerste akte is er niet alleen ruimte voor solonummers, maar wordt ook Genesis, de succesvolle band waar Phil Collins in zat, aangesneden. Het nummer ‘Follow You Follow Me’ wordt vol overgave gespeeld en met de oude plaatjes en videoclips die op de achtergrond worden getoond, waan je je echt terug in de tijd.

Nadat de laatste tonen van het nummer: ‘Only You Know and I Know’ zijn weggeëbd, wordt er een pauze van twintig minuten ingelast. Dit geeft zowel bezoekers als de band de ruimte om even iets te drinken en naar het toilet te gaan.

Een kleine twintig minuten later heeft iedereen zijn/haar plaats weer ingenomen en lopen er twee bandleden het podium op. Het doek wordt omhoog gehaald en we zien Nicholas Collins (drums) en Luis Conte (percussionist) klaar staan om een werkelijk weergaloos drumduet op te voeren.

 

Phil Collins in Köln - Foto: Bas de Wit

“I can feel it coming in the air tonight, oh lord!”

De redelijk rustige nummers uit de eerste akte maken in de tweede akte plaats voor de meer uptempo nummers die het repertoire van Phil Collins rijk is. Nummers als ‘Dance into the Light’ en ‘Easy Lover’ kunnen dan ook niet ontbreken. Maar het hoogtepunt van deze akte gaat toch wel naar het nummer ‘In The Air Tonight’, waar iedereen met smart wacht op de alom bekende drumsolo.

Helaas kan Phil deze drumsolo zelf niet spelen, mede vanwege zijn rugoperatie. Gelukkig heeft Nicholas Collins, zijn 16-jarige zoon, letterlijk het stokje van hem overgenomen en waagt hij zich aan deze solo. Het is geweldig om te zien dat zijn zoon het met dezelfde volle overtuiging doet als dat zijn vader het ooit deed. De drumsolo brengt de zaal dan ook in extase.

“Don’t take me home”

Voor we het weten is het concert al aangekomen bij alweer het laatste nummer: ‘Sussudio’. Nadat de eerste tonen van het nummer zijn ingezet, volgt een kleurrijke lichtshow en confetti om de sfeer naar een nog hoger plan te tillen. Binnen de kortste keren staat iedere bezoeker dan ook op om lekker mee te kunnen zingen en vooral mee te kunnen dansen met dit fantastische nummer.

Maar ook aan dit nummer komt helaas een einde. De band komt bij elkaar en neemt samen met Phil Collins de staande ovatie en het daverend applaus in ontvangst. Hierna verlaten ze allen het podium. Maar het gedimd blijven van de lichten in de arena doet vermoeden dat er nog een toegift komt en ja hoor, na een kleine twee minuten staat de voltallige band weer op het podium om het prachtige nummer: ‘Take Me Home’ ten gehore te brengen. Echter wil eigenlijk geen enkele bezoeker naar huis…

Phil Collins in Köln - Foto: Bas de Wit

Phil Collins kan het nog steeds

WAUW! Een ander woord voor dit concert kunnen we niet vinden. Phil Collins kan het nog steeds, en hoe! Zijn stem is nog op ongekend niveau en ondanks dat hij vastgekluisterd zit aan zijn stoel, geven hij en zijn band een daverende show weg waarmee iedereen even terug in de tijd gaat.

De show kent een goede opbouw. De wat rustigere nummers zitten vrij aan het begin en hiermee bouwt het concert zich op naar een hoogtepunt in de laatste paar nummers. Als bezoeker voelde je je een uitverkorene om bij dit concert aanwezig te zijn. Ook de akoestiek, waar we ons in het begin nog zorgen over maakten, was dik in orde. Gelukkig maar.

Phil Collins in Köln, het was werkelijk fantastisch!

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.