Zo Moeilijk gebruikt meer unieke woorden dan Harry Mulisch

Geschreven door op 6 april 2017 om 15:24
Zo Moeilijk - Harry Mulisch - Foto: Mauritsvink - (Bron: Wikimedia Commons)

Denk jij dat het mogelijk is? Een groter vocabulaire hebben dan schrijver Harry Mulisch is niet iets dat veel mensen kunnen zeggen. De rapgroep Zo Moeilijk wel! 

Zo Moeilijk heeft groot vocabulaire

Drie onderzoekers uit Nederland hebben maar liefst dertig verschillende rapgroepen onderzocht. Wat hebben ze dan onderzocht? Het werk van de groepen. De teksten zijn vergeleken met werk uit de Nederlandse literatuur. Hieruit bleek dat de Nijmeegse rapgroep een groter vocabulaire heeft als Harry Mulisch. De teksten bevatten meer verschillende unieke woorden.

Het onderzoek

Voor het onderzoek zijn de volgende teksten gebruikt: De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch, Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer, Eline Vere van Louis Couperus en Max Havelaar van Multatuli. De teksten van de rappers werden nagekeken op unieke woorden. Drank & Drugs van Lil’ Kleine en Ronnie Flex bevatte bijvoorbeeld negen unieke woorden. Uiteindelijk werd het aantal unieke woorden gedeeld door het aantal woorden.

De uitslag

  1. Ilja Leonard Pfeijffer met 1480 unieke woorden
  2. Zo Moeilijk met 1393 unieke woorden
  3. Harry Mulisch met 1366 unieke woorden
  4. Louis Couperus met 1352 unieke woorden

SBMG, Gers Pardoel en Sef hebben ook meegedaan en eindigden ver onderaan de lijst. Een van de onderzoekers, Vivien Waszink zegt in de Volkskrant dat een woordenschat niet per se iets hoeft te zeggen over de literaire prestatie van een artiest, maar dat het wel iets zegt over de kennis of beheersing van de Nederlandse taal.

Bron: nu.nl

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.