Controverse rondom keuze voor Zayn Malik als gezicht Black History Month

Geschreven door op 26 oktober 2016 om 14:46
Zayn Malik - Foto: Javierosh - Flickr (CC BY 2.0)

De keuze van de University of Kent om Zayn Malik als gezicht voor Black History Month te gebruiken zorgt voor veel controverse. De universiteit wordt door velen fel bekritiseert omdat de voormalige One Direction-ster Aziatische voorouders heeft.

Zayn Malik – Black History Month

De universiteit in het Engelse Kent besloot onlangs de beeltenis van de popster te gebruiken om de evementen rondom Black History Month te promoten, maar het bestuur kwam hierom al gauw onder vuur te liggen.

Velen, waaronder de initiatiefnemers van de Britse versie van Black History Month, hebben hun onvrede geuit over het feit dat er voor een niet-zwarte celebrity als gezicht van de maand is gekozen. Men wees de universiteit er hierbij op dat Zayn zelf Aziatische voorouders heeft, en dat het net zo misplaatst zou zijn om het gezicht van een niet-Aziaat te verbinden aan Asian Heritage Month:

Reactie en excuses

Rory Murray, president van de University of Kent, besloot snel zijn excuses aan te bieden naar aanleiding van de ontstane controverse. Zo liet hij weten dat het nooit zijn intentie is geweest om mensen te kwetsen en dat de beslissing om de 23-jarige zanger als uithangbord te gebruiken voort is gekomen uit open groepsdiscussies waaraan studenten met diverse etnische achtergronden deelnamen.

Deze uitleg lijkt echter te leiden tot nog meer kritiek; zo wordt Murray door sommigen verweten dat hij minderheden in het algemeen als een grote groep lijkt te beschouwen:

 

Bron: NME

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.