De top 5 beste folkpunkers

Geschreven door op 5 september 2016 om 15:35

Zelfs de grootste punkers hebben soms behoefte aan iets anders dan eindeloze boosheid op de wereld. Een aantal van hen kiest na een carrière als frontman in een punkband dan ook voor een rustiger bestaan als singer-songwriter, wat vaak mooie folkmuziek oplevert. Hieronder vind je een aantal succesvolle folkpunkers!

5. Dave Hause

Dave Hause is lid (geweest) van meerdere bands uit het punkrock-wereldje, waaronder The Loved Ones en The Falcon, en heeft met veel andere artiesten samengewerkt. Dat hij ook in zijn eentje goede muziek kan maken heeft hij inmiddels echter ook bewezen. In 2011 bracht hij zijn eerste soloalbum genaamd Resolutions uit. In 2013 volgde Devour, waarop zijn heerlijk oprechte meezing-folknummers te horen zijn.

YouTube player

4. Chuck Ragan

Chuck Ragan kennen we vooral als frontman van Hot Water Music, een punkrock-band die begin jaren 90 werd opgericht en een zeer bekende naam is binnen de scene. Toen de band er in 2005 tijdelijk mee ophield besloot Ragan zich te focussen op zijn solocarrière. Het leverde gelijk een geweldige plaat op; op Feast or Famine uit 2007 is te horen dat Ragans rauwe stemgeluid ook ontzettend goed past bij folkpunk-muziek. Inmiddels heeft hij alweer vier albums uitgebracht die vol zitten met geweldige nummers.

YouTube player

3. City and Colour

Dallas Green werd in eerste instantie bekend als zanger van de band Alexisonfire. In 2005 besloot hij echter ook solomateriaal te gaan uitbrengen onder de naam City and Colour, een gevatte verwijzing naar zijn echte naam die bestaat uit een stad (Dallas) en een kleur (Green).  Als singer-songwriter is hij inmiddels commercieel succesvoller dan Alexisonfire: zijn eerste vier soloplaten behaalde allemaal platinumstatus in zijn thuisland Canada.

YouTube player

2. Brian Fallon

Met zijn band The Gaslight Anthem was Brian Fallon de afgelopen jaren een graag geziene gast op grote festivals als Lowlands. Vorig jaar besloten de mannen echter een tijdelijke pauze in te lassen: voor Fallon de ideale gelegenheid om aan de weg te timmeren als soloartiest. Afgelopen maart kwam zijn eerst eigen plaat uit: Painkillers. Het album werd alom geprezen en kan dan ook worden gezien als bewijs dat Fallon niet per se een band nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen.

YouTube player

1. Frank Turner

Frank Turner is waarschijnlijk de bekendste folkpunker van het moment. Nadat zijn band Million Dead er in 2005 mee ophield, koos Turner ervoor om in het vervolg verder te gaan als singer-songwriter. In het afgelopen decennium bracht hij de ene na de andere sterke plaat uit, en samen met zijn achtergrondband The Sleeping Souls heeft hij inmiddels ook een enorme reputatie opgebouwd als live-artiest.

Vorig jaar kwam alweer zijn zesde studioalbum, Positive Songs for Negative People, uit. De naam van de plaat vat de aard van Frank Turners muziek eigenlijk heel goed samen; hij weet vaak serieuze en zware onderwerpen te verpakken in vrolijke meezingers die je met een positief gevoel achterlaten!

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes · Nieuws