Terug naar de jaren 80: 7 tracks die nog steeds geweldig zijn

Geschreven door op 31 maart 2016 om 15:24
Mark Knopfler uitverkocht, Down The Road Wherever, ziggo dome, Mark Knopfler - Credits Alterna2 - Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

The 80’s! Dat was een goede tijd voor muziek. Dit waren de meest eclectische, diverse en extravagante jaren in de tijd van de culturele geschiedenis. Bruce Springsteen, Frankie Goes To Hollywood, Duran Duran en de lijst gaat maar door. Wij hebben 7 nummers voor je op een rijtje gezet die het toen super goed deden en nu nog steeds gedraaid worden op de radio.

1. Livin’ On A Prayer – Bon Jovi

Livin’ On A Prayer is het op een na meest succesvolle nummer van Bon Jovi. De track komt van het album Slippery When Wet uit 1986, ging 12 keer platina ging en stond hoog in de hitlijsten. In 2013 ging de song drie keer platina omdat het over 3 miljoen downloads had. Het nummer gaat over een fictief koppel genaamd Tommy en Gina die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en hun relatie in stand te houden.

2. Everybody Wants To Rule The World – Tears for Fears

Deze song behaalde de nummer 1 plek in de Billboard Hot 100 en werd daarmee de band’s eerste nummer een hit. Everybody Wants To Rule The World kwam uit in 1985 op de LP Songs From The Big Chair. De track won een jaar later de Brit Award voor Best Song. Het nummer is best serieus en gaat over macht en oorlogsvoering en de ellende die dat veroorzaakt.

3. In The Air Tonight – Phil Collins

In The Air Tonight was de debuut solo single van de Engelse singer-songwriter Phil Collins, die daarvoor in de band Genesis speelde. De track stond op het debuutalbum Face Value uit 1981 en was een instant hit. In Nederland stond de song op nummer 1 en in de US piekte hij op nummer 19 in de Billboard Hot 100. Collins schreef het nummer na de scheiding met zijn vrouw in 1979.

4. Romeo & Juliet – Dire Straits

Romeo & Juliet is geschreven door de leadzanger- en gitarist Mark Knopfler en verscheen de eerste keer in 1980 op het album Making Movies. Een jaar later kwam de track uit als single. Daarna verscheen het nog op andere albums van de band zoals Alchemy, Money For Nothing, Sultans of Swing en The Very Best of Dire Straits. Door de jaren heen is de track een klassiek liefdjesliedje geworden. Het nummer was geïnspireerd door mislukte romance van Mark Knopfler met Holly Vincent, leadzangeres van de band Holly and The Italians.

5. Sweet Dreams (Are Made Of This) – Eurythmics

Dit nummer kwam uit in 1983 en is gezongen en geschreven door het Britse new wave duo Eurythmics en staat op het gelijknamige album. Met deze track braken ze wereldwijd door en stegen ze naar nummer 1 in de hitlijsten. Rolling Stone plaatste de song op nummer 356 op de lijst The 500 Greatest Songs of All Time.

6. Jump – Van Halen

De Amerikaanse rockband Van Halen bracht dit nummer uit in december 1983 als leadsingle van het album 1984. Het is de enige single van de band die op nummer 1 stond in de US. Leadzanger David Lee Roth droeg het nummer op aan martial artist Benny Urquidez. Roth werd geïnspireerd voor dit nummer door een nieuwssegment over een man die dreigde zelfmoord te plegen door van een gebouw te springen. In plaats van dat Roth het nummer over zelfmoord schreef, maakte hij het nummer een uitnodiging tot de liefde.

7. Gold – Spandau Ballet

Op het derde album True van Spandau Ballet stond de track Gold. De track is de op twee na beste single van de band in het Verenigd Koninkrijk en de US. In 2009 werd het nummer opnieuw opgenomen, maar dit keer semi-akoestisch, en op het unplugged-achtige album Once More uitgegeven.

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Als ik niet lig te slapen, luister ik naar muziek.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes