Live review: Dotan tovert Ziggo Dome om tot huiskamer

Geschreven door op 22 december 2015 om 12:05

Met een steengoed album en het meest succesvolle nummer in eigen land op zak, beleefde Dotan twee fantastische jaren. Vormt de show in een uitverkochte Ziggo Dome de kroon op dit werk?

Professionaliteit boven party

Waar recent Kensington beweegbare hits afvuurde op het publiek van de Ziggo Dome, was het maandagavond 21 december de beurt aan Dotan. De bescheiden artiest zet met zijn oeuvre niet in op het creëren van een feest: het perfectionistisch brengen van de donker klinkende muziek staat centraal.

Een taak die de achtkoppige formatie succesvol volbrengt. Van begin tot eind galmen de percussie-instrumenten als donderslagen door de zaal, aangevuld met heldere gitaarklanken en steengoede samenzang. Bijna griezelig is de perfectie waarmee de tracks worden gespeeld. De imponerende lichtshow en toepasselijke achtergrondbeelden van het grauwe Ijsland maken het sfeerbeeld compleet.

Variatie

Toch schuilt er in het werk van Dotan een gevaar: de overeenkomstigheid tussen de sobere muzikale stukken zorgt ervoor dat het optreden één lang nummer dreigt te worden. Diverse snaar- en blaasinstrumenten worden subtiel ingezet om deze perceptie te doorbreken.

Echter worden deze veelal overstemd door de constante ‘Noormannendrum’ en bekende ‘Owhoohoo’-koortjes. Zelfs een gloednieuw nummer klinkt daardoor erg bekend. De verfrissende meezingstukken en tussentijdse anekdotes van de charismatische singer-songwriter zijn dan ook erg welkom.

Dotan

Intiem moment tijdens Swim To You

Intiem en bescheiden

Dotan oogt bescheiden, iets wat heel af en toe weerklinkt in de gezongen coupletten. Haaks op die sporadische momenten staan de altijd sterke instrumentale stukken en refreinen. Het geluid dat de zaal ingestuurd wordt is fenomenaal.

De aanwezige fans worden meerdere malen – zelfs al in het voren – bedankt voor het lovend applaus of gefluit dat voor én na ieder nummer weerklinkt. Er hangt een soort nederigheid rondom Dotan. Toch is de singer-songwriter aanstekelijk enthousiast tussen zijn nummers door. Vrijwel alles wat de eerlijke zanger zegt wordt met een glimlach en gejubel door het publiek ontvangen. 

Intimiteit staat centraal: “Twee jaar geleden trad ik nog op in huiskamers. Vanavond wil ik de Ziggo Dome tot één grote huiskamer maken.” Achtergronden van nummers komen voorbij, en ook het verleden van de groep wordt gedeeld. Op deze manier weet Dotan knap een huiselijke sfeer neer te zetten in de gigantische Ziggo Dome.

Succesvolle Dotan

Meerdere keren wordt er vrijwel fluisterend een refrein ingevuld door het publiek. De behaaglijke sfeer in de muisstille concertzaal bereikt tegen het einde van de set een hoogtepunt wanneer het gehele publiek gaat zitten voor een intieme uitvoering van Swim To You middenin de Ziggo Dome.

Waardig wordt afgesloten met de gigantische hit Home. Tevreden kunnen bezoekers én Dotan vanavond richting huis.

[taq_review]

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Niel Verstegen

Voorliefde voor rock, van Ac/dc tot Zeppelin.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
· · · ·