Tijdperk Pink Floyd ten einde na allerlaatste albumpresentatie

Geschreven door op 11 november 2014 om 12:02
Nick Mason (Pink Floyd) - YouTube screenshot

Het tijdperk van Pink Floyd is ten einde. Gisteravond presenteerden gitarist David Gilmour en drummer Nick Mason The Endless River, Pink Floyd’s allerlaatste album. 

Tegenover NU.nl bevestigt David Gilmour wat we al een tijd lang weten. The Endless River is Pink Floyd’s laatste wapenfeit. De release van het album betekent het einde van de Britse rockband. Volgens David Gilmour is het overlijden van toetsenist Richard Wright in 2008 daar de hoofdreden voor. “Pink Floyd is klaar. Er gaat een streep onder.”

Pink Floyd

Pink Floyd

De legendarische rockband Pink Floyd was oorspronkelijk actief van 1964 tot 1995. Die periode eindigde met hun voorlaatste album, The Division Bell. Tien jaar later kwam de band weer samen voor een ‘éénmalige reünie’. Ook voormalig zanger Roger Waters maakte deel uit van de bezetting voor het optreden tijdens Live8. Het optreden in 2005 was de eerste keer dat de band sinds 1981 weer met de oude bezetting speelde.

In de zomer van 2014 verrasten David Gilmour en Nick Mason de wereld met de aankondiging van een nieuw Pink Floyd-album. Het album kwam zo’n twintig jaar na hun laatste plaat. Door het ontbreken van zanger Roger Waters zou het album voor het grootste deel instrumentale muziek bevatten. Zelfs de in 2008 overleden toetsenist Richard Wright werkte mee aan het album. Overgebleven materiaal van zijn sessies voor The Division Bell werden gebruikt voor de nieuwe nummers op The Endless River. En niet zonder succes.

The Endless River

Twintig jaar na hun laatste album is nog steeds overduidelijk waarom Pink Floyd één van de meest succesvolle en invloedrijke rockbands ooit is. Wereldwijd verkocht de band meer dan 300 miljoen albums. Daarnaast werd kort geleden ook bekend dat The Endless River het meest gepre-orderde album aller tijden op Amazon is.

Ook in Nederland werd het nieuwe album van Pink Floyd met open armen ontvangen. The Endless River  bereikte in Nederland op 6 november al de gouden status van 20.000 verkopen, een dag voordat het album officieel zou verschijnen.

Desondanks betekent de release van The Endless River ook meteen het einde van de legendarische rockband. Een begeleidende tournee ligt vooralsnog niet in het verschiet, en het is de vraag of dat er ooit nog van zal komen. Richard Wright heeft zijn laatste rustplaats gevonden en Roger Waters heeft geen interesse in een nieuwe reünie. Het tijdperk van Pink Floyd is ten einde. Maar de muziek zal nog tientallen jaren voortleven, zo niet voor altijd.

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Ruben Meijer

Ruben Meijer, Webredacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Nieuws · Pink Floyd Nieuws