Amsterdam Dance Event 2014: 15 t/m 19 oktober

Geschreven door op 16 september 2014 om 15:19
Logo: Amsterdam Dance Event (ADE)

De inmiddels alweer negentiende editie van het Amsterdam Dance Event, kortweg ADE, laat niet lang meer op zich wachten. Het festival, waarvoor dit jaar ongeveer 350.000 bezoekers van over de hele wereld naar Amsterdam komen, staat bekend als een van de meest toonaangevende evenementen op het gebied van EDM, Electronic Dance Music. 

In de afgelopen drie jaar is de omvang van het evenement bijna verdubbeld. Dat markeert echter nog altijd niet het einde van de wonderbaarlijke groei die het festival de afgelopen tijd door heeft gemaakt. Dit jaar treden er ruim 2.000 artiesten op, verspreid over 80 clubs en venues. Maar dat is nog niet eens alles wat het festival haar bezoekers te bieden heeft.

Amsterdan Dance Event

ADE Conference

De ADE Conference is het ultieme ontmoetingsplatform voor elke dj en producer, beginnend of geroutineerd, Nederlands of vanuit welk land dan ook. Tijdens de Conference wordt er een enorm scala aan panels, interviews, workshops en masterclasses aangeboden, waardoor dit bij uitstek het meest informatieve deel van het Amsterdam Dance Event is. ADE Conference is in korte tijd uitgegroeid tot een ideale plek om een muzikaal netwerk te verkrijgen en onderhouden. Rondom de Conference kan de hoogst concentratie van professionele dj’s en producers worden gemeten.

Dit jaar is ADe Conference opgedeeld in zeven gethematiseerde programma’s, waarbij elk aspect van de hedendaagse muziekindustrie aan bod komt. De meest opmerkelijke conferentie van dit jaar zijn o.a.

1. Q&A With Hans Zimmer

Een Q&A met Hans Zimmer, de levende legende als filmmuziek componist, kan wel eens ongekende inzichten geven in de muzikale sectie van de filmindustrie. Onder zijn meest indrukwekkende composities bevinden zich de soundtracks van The Gladiator, The Last Samurai en Inception. Deze conferentie vindt plaats op donderdag 16 oktober in het Felix Meritis, van 15.30 tot 16.30.

2. Youtube Presents: 10 Fundamentals of a creative strategy on Youtube

Succes en Youtube raken de laatste jaren steeds meer onmiskenbaar met elkander verbonden. Video’s die viraal gaan, met behulp van Social Media, zijn steeds meer verantwoordelijk voor het succes van nieuwe talenten. Deze masterclass zou als essentieel beschouwd kunnen worden voor iedereen in de muziekindustrie, met name zij die hun eigen plek in de veeleisende industrie nog niet hebben weten te bemachtigen. De conferentie vindt plaats op vrijdag 17 oktober in De Balie, van 12.30 tot 13.30. Een zelfde soort conferentie vindt op zaterdag 18 oktober plaats op dezelfde locatie. De masterclass, genaamd Youtube Presents: The Electronic Music Guide – Youtube tips & tricks from the world’s top dance labels, zou wel eens een uitstekende aanvulling kunnen zijn op de eerder genoemde Youtube-masterclass.

3. Demolition Panel part XVIII

Ook dit jaar is er weer ruimte voor de Demolition Panel, gevreesd en geliefd door bijna elke artiest die zich op professioneel niveau wil laten meten. Beginnende producers van over de wereld leveren hun demo af in de Demo Box. De uitgekozen demo(s) wordt of worden van de meest eerlijke vorm van kritiek voorzien. Voor sommigen wellicht (te) harde kritiek, maar de waarde van de gegeven feedback is er absoluut niet minder om. De Demolition Panel vindt plaats tijdens ADE Next op zaterdag 18 oktober in het Felix Meritis, van 18.00 tot 19.00.

 

ADE University

ADE University ligt eindelijk in het verlengde van ADE Conference, maar in dit geval exclusief voor de nieuwe talenten die een opleiding binnen de muziekindustrie volgen. ADE University mikt op het inspireren en informeren van studenten die een toekomst in de muziekindustrie ambiëren. Ondanks dat er nog geen officieel programma voor bekend is gemaakt, is het zeer waarschijnlijk dat ook hier toonaangevende spelers in de markt hun kennis met de nieuwe lichting delen. De masterclasses, lezingen en panels verdienen dan ook zeker een vermelding. Het enige nadeel is dat ADE University uitsluitend toegankelijk is voor de studenten van een muzikaal georiënteerde opleiding.

 

ADE Playground

ADE Playground is een nieuwe pijler binnen het Amsterdam Dance Event. Playground biedt een uniek, Dance-gerelateerd lifestyle programma, die verscheidene activiteiten biedt in alle uithoeken van Amsterdam. Het programma, dat tijdens het festival de ochtend en middag bestrijkt, richt zich voornamelijk op vier onderdelen:

1. Gear

Verscheidene merken van dj-en studioappartuur presenteren op diverse locaties in Amsterdam hun nieuwe aanwinsten, vaak begeleid door meer of minder bekende dj’s en producers. Dit gebeurt voornamelijk via demonstraties, maar zal ook in enkele gevallen in de vorm van een workshop gepresenteerd worden.

2. Exposities

Tijdens ADE zijn er aan dance gerelateerde tentoonstellingen. Er worden enkele exposities aangeboden, waaronder een fototentoonstelling van Duitse clubs tussen sluitingstijd en schoonmaaktijd en een expo van acid-hoezen uit de jaren ’80 en ’90. Niet zo zeer een must-see voor de gemiddelde muziekliefhebber, maar de moeite waard voor zij die alvast de sfeer voor de clubshows van die avond op willen snuiven.

3. Film

Het ADE opent officieel op woensdag 17 oktober met de wereldpremière van Dutch Influence, een documentaire over het wereldwijde succes van de Nederlandse dance. De film draait in Pathé City Theater en is de dagen daarna te zien als onderdeel van ADE Playground. Melkweg Cinema presenteert gedurende het festival een dagelijks wisselend programma aan muziekfilms.

4. In-store

Tijdens ADE presenteren diverse labels en producers zich in winkels en horecagelegenheden. Zo organiseert het label Nachtstrom Schallplatten een showcase in platenwinkel InDeep’n’ Dance Records, met verscheidene optredens. Het Amsterdamse 90watts label tovert daarnaast kledingwinkel FOUR op vrijdag om tot een dance club.

 

Tijdens het festival fungeert de ADE Festival Lounge in de Stadsschouwburg als het hart van ADE Playground, waarbij het de rol van centraal informatiepunt op zich neemt. Daar wordt tevens merchandise verkocht, waaronder ook kaarten voor de evenementen van ADE Festival.

 

ADE Festival

En last, but not least: het festival zelf. Amsterdam wordt tijdens het vijf dagen durende evenement omgetoverd in één grote nachtclub, waarbij geroutineerde dj’s en nieuwe talenten elkaar afwisselen om de meest memorabele shows neer te zetten. Er zijn simpelweg te veel shows om aan te raden, in een gros aan thema’s en genre’s. Maak zelf hier de keuze voor de niet te missen shows op  en proef zelf de sfeer van een van de meest vooruitstrevende festivals op het gebied van Dance muziek. Voor meer informatie en specifieke dagprogramma’s van ADE Conference, University, Playground of Festival; www.amsterdam-dance-event.nl

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van ADE 2013:

YouTube player

 

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Ruben Meijer

Ruben Meijer, Webredacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Nieuws