Festival Report: Kleurenblind Festival 2014 kleurrijk en Intiem

Geschreven door op 24 juli 2014 om 17:26
Festival of Colors (kleurenblind) - CC0 Creative Commons Pixabay

Een zwoele zomerse dag op een groen en sfeervol terrein. Kleurrijke festivalgangers overal waar je kijkt, en op de achtergrond dreunt een heerlijke technobeat. Alle ingrediënten voor een geslaagd festival waren aanwezig op de derde editie van Kleurenblind Festival. Artiesten Nieuws was er dit jaar bij!

Kleurenblind Festival

Op een warme zaterdag 19 juli 2014 bezocht de redactie van Artiesten Nieuws de derde editie van het Kleurenblind Festival in de omgeving van Utrecht. Kleurenblind Festival is een jaarlijks terugkerend evenement in de omgeving van Utrecht. Het concept is gebaseerd op het traditionele hindoeïstische Holi festival. Kleurenblind is het eerste festival in Nederland waarbij de festivalgangers met kleurenpoeder gooien.

Het was heerlijk warm weer op de dag van het festival. Voor veel bezoekers een goede reden om Kleurenblind Festival per fiets te bezoeken. Bij aankomst in Nieuwegein valt het direct op dat dit geen massale festivalproductie is. Voldoende ruimte om de fiets te stallen en een gebrek aan tientallen meters lange rijen bij de entree. Organisatoren Lisa en Marnix hebben dit jaar wederom de intimiteit van het festival met succes weten te behouden. Een chill begin van de dag dus!

Festival of Colors (kleurenblind) - CC0 Creative Commons Pixabay

Festival of Colors (kleurenblind) – CC0 Creative Commons Pixabay

Kleuren

Eenmaal op het terrein zie je hier en daar groene, blauwe en roze figuren voorbij komen. In de hand een tas met daarin het originele Holi Color poeder in allerlei kleuren. In de verte komen de (valse) kreten van de karaoke op je af. De Bass dreunt licht door de grond. De bezoekers hebben er duidelijk zin in, en haastten zich ongeduldig richting de mainstage.

Langs de smalle paden die door het bosrijke terrein van Kleurenblind Festival lopen, is van alles te doen, horen en zien. Tijdens een wandeling over het terrein worden de festivalgangers aangestaard door de meest vreemde fantasiedieren. Op de open plekken zijn relaxzones ingericht waar de bezoekers onderuit liggen met een koud biertje in de hand. De groene omgeving afgewisseld met gekleurde festivalbezoekers geeft het geheel een knusse indruk.

Bij een kraampje staat een groepje bezoekers met bekers water in de hand. Vanwege de extreme hitte deelt de organisatie tot vier uur ’s middags gratis water uit. Netjes!

Fantasie en creativiteit

Eindelijk aangekomen bij de Mainstage wordt de bezoeker getrakteerd op heerlijke techno. Hier kun je meteen verschillende zakjes kleurpoeder halen. We willen er natuurlijk niet te netjes uitzien.

De Mainstage bestaat uit een verzameling creatieve fantasiedieren. De tweede stage zag er ook top uit! Deze heeft de vorm van een gigantische vogel. Een festival is natuurlijk geen festival zonder een ravecaravan. Op kleurenblind ontbreekt het hier niet aan. Op het terrein staat een prachtig exemplaar waar de lokale kunstenaar MrLoeSoe op is losgelaten.

Een minuut stilte

Zoals aangekondigd op de Facebookpagina van Kleurenblind festival, werd om half drie ’s middags de muziek een minuut stilgelegd. Een moment om gezamenlijk een minuut stil te staan bij de slachtoffers en nabestaanden van vlucht MH17. Een mooi gebaar van de organisatie. Het gehele festival was dan ook muisstil.

Letterlijk Kleurenblind

Om de zoveel tijd vind er een gezamenlijk kleuren-gooi-moment plaats. Het publiek telt af, en gooit tegelijkertijd zoveel mogelijk poeder de lucht in. Wat volgt doet de naam Kleurenblind eer aan. De kleuren vermengen zich in de lucht en de omgeving veranderd direct een grote waas. Voor een minuut of twee zien de festivalgangers geen hand meer voor ogen.
Zodra de mistige waas weg ebt kun je je vrienden niet meer herkennen. Iedereen is omhuld door dezelfde kleur.  De bezoekers ervaren dus letterlijk kleurenblindheid.

De opgooimomenten zijn erg tof om te zien. Ben je nieuwsgierig geworden of wil je het graag terugzien? Kijk dan hier de aftermovie van Kleurenblind Festival.

YouTube player

Kleurrijk aandenken

De festivalgangers kunnen nog dagen nagenieten van de kleuren. Dagen na het festival word er nog steeds druk nagepraat op de sociale media. Er worden voornamelijk tips uitgewisseld voor en door festivalgangers met een roze of groene hairdo. De kleuren zijn blijkbaar niet zo eenvoudig uit je haar, kleding en huid te krijgen. Op de website van Kleurenblind staat gelukkig een lijst met tips over het voorkomen en uitwassen van ingetrokken kleurenpoeder.

Wij zijn dankbaar voor de bruikbare tips. Helaas hebben we deze niet op tijd doorgenomen, en zaten dus op maandag met roze plukken haar op de redactie. Naar onze mening een mooi aandenken aan een topdag!

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Djuna Vaesen

Djuna Vaesen, Redacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.