Interview: The Wonder Stuff nog altijd springlevend

Geschreven door op 12 juni 2019 om 13:52
The Wonder Stuff - Foto: Alex Marshall (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

The Wonder Stuff, dat eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 grote hits scoorde met ‘The Size Of A Cow’, ‘Welcome To The Cheap Seats’ en ‘Give Give Give Me More More More’, is na ruim 30 jaar nog altijd springlevend. Artiesten Nieuws ging naar Manchester om bij te praten met zanger Miles Hunt tijdens het ‘Gigantic All Dayer’ event.

Bijpraten met Miles Hunt van The Wonder Stuff

Het ‘Gigantic All Dayer’ event is een jaarlijks terugkerend ééndaags festival in The Manchester Academy. The Wonder Stuff tradt op als ‘special guests’ voor headliner Echo & The Bunnymen.

We hebben ‘s middags een afspraak met zanger Miles Hunt om bij te praten. In de tourbus van de band treffen we Miles languit op de bank. Hij geeft aan een beetje moe te zijn van de opnames van een nieuw album en het oefenen met een nieuw line-up van de band. Hij kijkt uit naar een paar dagen rust. We merken verder niets van de vermoeidheid, Miles is een gezellige gast en praat honderduit over zijn projecten en de nieuwe band.

The Wonder Stuff bij Gigantic All Dayer - Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

The Wonder Stuff bij Gigantic All Dayer – Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Nieuwe line-up

The Wonder stuff heeft er een gewoonte van gemaakt om nooit twee albums met eenzelfde line-up te maken. De enige constante factor is zanger Miles Hunt. Eind van het jaar staat er een nieuw album op stapel en ook nu is er dus weer een nieuwe band line-up.

Erica Nockalls (viool) is weer van de partij. Samen hebben ze twee albums uitgebracht en er wordt alweer nagedacht over een nieuw album. Verder speelt Pete Howard (ex Clash, EAT) drums, Mark Gemini Thwaite (ex Mission, Gary Numan) gitaar en Tim Sewell (EAT) bas. Tot slot is gitarist Malc Treece na jaren afwezigheid ook weer terug in de band.

De afgelopen week is er druk geoefend aan het live geluid van de nieuwe band. Vanavond kunnen we de band voor het eerst in deze bezetting aan het werk zien.

Elk jaar een nieuw project

Stilzitten is geen optie voor Hunt. Drie jaar geleden verscheen het achtste Wonder Stuff album ‘30 Goes Around The Sun’ om het dertigjarig bestaan van de band te vieren. Er was een nieuw album van Miles Hunt & Erica Nockalls en ook nog een solo album. Op ‘The Custodian’, het solo album van Miles, neemt hij ons als een echte archivaris (Custodian) mee door het werk van The Wonder Stuff. Hierop horen we in chronologische volgorde, prachtige akoestische versies van alle klassiekers. Na het terugkijken is het nu weer tijd voor een nieuw album.

‘Better Being Lucky’

‘Better Being Lucky’ gaat het negende album heten dat op 18 oktober van dit jaar gaat uitkomen. De helft van de songs is door Miles geschreven en de rest door Miles en Mark Gemini Thwaite samen. Miles is erg blij met de songs die er nu liggen om opgenomen te worden. Het proces van nummers schrijven gaat hem nog altijd gemakkelijk af. “Ik doe niet anders sinds mijn vijftiende, als je wilt schrijf ik hier nu direct een song”, aldus een uitgelaten Miles.

Het schrijven met Mark Gemini Thwaite werkte ook prima, ze kennen elkaar al jaren en zijn goed op elkaar ingespeeld. Als we vragen of de terugkeer van Malc Treece (gitarist van het eerste uur) invloed heeft gehad op het geluid van het nieuwe album, zegt Miles dat Malc niet heeft meegeschreven aan de nieuwe nummers maar wel op het album weer als gitarist te horen is. De komende weken zal iedereen zijn partijen gaan opnemen. We wachten met spanning af.

Europese tour?

Op de vraag waarom The Wonder Stuff niet meer door Europa toert vertelt Miles dat ze begin jaren ‘90 veel energie hebben gestopt in het toeren door Amerika en Canada. Bij terugkomst in Engeland was de band het toeren en het vele van huis zijn zat. Ze gaven er de voorkeur aan om albums te maken. In 1993 wordt er nog éénmaal uitgebreid een tour door de festivals in Europa gedaan. Daarna heeft de band zich voornamelijk op het eigen Engeland gestort en is Europa helaas een beetje vergeten.

Na jaren van afwezigheid wordt het steeds moeilijker om een tour in Europa voor elkaar te krijgen. “We kunnen best een tour organiseren voor zalen van 250 man, maar we hebben naast de band van zes ook nog zes man crew die mee moeten. Dat is op dit moment helaas niet rendabel. Daar komt nog eens bij dat alle bandleden ook nog verplichtingen in andere bands en projecten hebben”, vertelt Miles.

We praten nog wat na over hoe prettig het zou zijn als we The Wonder Stuff toch weer eens in Europa zouden kunnen zien optreden. Daarna bedanken we Miles voor de gastvrijheid en keren terug naar het festival.

Live op Gigantic All Dayer

‘s Avonds toont The Wonder Stuff ons dat het vele oefenen van de afgelopen dagen in de nieuwe bezetting zijn vruchten heeft afgeworpen. Iedereen is goed op elkaar ingespeeld, er wordt vol overgave gespeeld. Het publiek had er al een goede dag opzitten met bands als Jesus Jones en Bluetones en is er helemaal klaar voor. Geen nieuwe nummers nog vanavond maar vooral nummers van de eerste drie albums: ‘The Eight Legged Groove Machine’, ‘HUP’ en ‘Never Loved Elvis’. Daarna is het nog de beurt aan headliner Echo & the Bunnymen om de dag waardig af te sluiten.

Moe en voldaan keren we terug naar ons hotel en hopen stiekem dat The Wonder Stuff volgens jaar gewoon weer naar Nederland komt.

Op 18 oktober verschijnt het nieuwe Wonder Stuff album ‘Better Being Lucky’.

Better Being Lucky albumcover

Better Being Lucky albumcover

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Interviews