Verrassend programma op Super-Sonic Jazz Festival dag 3

Geschreven door op 21 november 2018 om 12:51
Skinny Pelembe @supersonicjazzfestival2018 - Artiestennieuws

Van 13 tot en met 18 november 2018 vindt, in vijf verschillende Amsterdamse kerken, het Super-Sonic Jazz Festival plaats. Artiesten Nieuws is aanwezig en doet verslag!

Super-Sonic Jazz Festival dag 3

Ook op de derde dag van het Super-Sonic Jazz Festival is Artiestennieuws aanwezig. Op donderdag 15 november staan er drie verschillende programma’s in drie verschillende kerken op de planning. In de Duif speelt pianist Tigran Hamasyan, in de Vondelkerk geeft jazzartiest Beverly Glenn Copeland een concert en in Paradiso staan meerdere artiesten op het programma. In Paradiso treden de Britse singer-songwriter Oscar Jerome, de Zuid- Afrikaanse Skinny Pelembe en zangeres Nabihah Iqbal op.

Oscar Jerome geeft intieme show

De Britse singer-songwriter Oscar Jerome mag vanavond het spits afbijten in de kleine zaal van Paradiso. Helaas voor de artiest is de zaal nog lang niet vol. Het handjevol mensen dat om half acht klaar staat is echter wel enthousiast en de sfeer zit er dan ook goed in. Langzaamaan loopt de zaal steeds voller met mensen die nieuwsgierig naar het podium staren. Daar staat Oscar Jerome samen met zijn band bestaande uit een drummer, bassist en saxofonist/pianist. Ondanks het kleine publiek geniet Oscar zichtbaar van het optreden en schudt de ene na de andere gitaarsolo uit zijn mouw waarop het publiek enthousiast mee joelt.

Halverwege het optreden vraagt de artiest of de mensen wat dichterbij willen komen staan: “So I can see all your beautiful faces”. Dat laat het publiek zich geen twee keer zeggen en iedereen schuift een stukje naar voren. Jerome speelt vooral nummers van zijn zelf-getitelde nieuwste EP, maar er komen ook veel muzikale solo’s naar voren. Na een klein uurtje is zijn speeltijd alweer voorbij en verlaat de band onder een luid applaus het podium.

Oscar Jerome @Supersonicjazzfestival2018 - artiestennieuws

Oscar Jerome @Supersonicjazzfestival2018 – artiestennieuws

Skinny Pelembe vergat zijn capo

De volgende act van de avond is de Zuid-Afrikaanse Skinny Pelembe. Zonder enige aankondiging begint de band te spelen en het publiek stopt met praten. In zijn nummer zingt hij “they keep talking”, maar in de zaal is het muisstil. De mensen luisteren aandachtig naar zijn rauwe, donkere stem. De jonge artiest zingt en rapt in een soort hiphop-achtige stijl over zijn nummers heen. Zijn muziek wordt ook wel omschreven als psychedelische afro-soul. Een vage term, maar live klinkt dat best lekker en het publiek danst dan ook voorzichtig mee. De show is gevuld met lange instrumentale stukken, waarbij de band helemaal opgaat in de muziek en soms de mensen in de zaal een beetje lijkt te vergeten.

Moeiteloos gaat de muziek over van het ene nummer in het andere. Het optreden gaat echter niet helemaal vlekkeloos. Eerst blijkt dat de piano niet luid genoeg staat en dan herinnert Skinny Pelembe zich dat zijn capo nog in de kleedkamer ligt. Na een optreden van ruim half uur sluit Skinny Pelembe, mét capo op zijn gitaar, de show af en loopt de band rustig het podium af.

Skinny Pelembe @supersonicjazzfestival2018 - Artiestennieuws

Skinny Pelembe @supersonicjazzfestival2018 – Artiestennieuws

Nabihah Iqbal sluit de avond af

De laatste act van de avond is de Britse Aziatische artiest Nabihah Iqbal. Het is de eerste keer dat ze in Amsterdam speelt, zegt ze enigszins verlegen. Nabihah probeert het publiek mee te nemen in haar muziek en vertelt waar haar nummers over gaan. Ze laat zich inspireren door artistieke werken en door situaties die ze meemaakt. De muziek bestaat uit een combinatie van Nabihah’s gitaarspel en elektronische klanken wat zorgt voor een dromerig optreden waarbij het publiek rustig toekijkt.

Nabihah Iqbal @supersonicjazzfestival2018 - Artiestennieuws.nl

Nabihah Iqbal @supersonicjazzfestival2018 – Artiestennieuws.nl

Divers programma

Het was een gemoedelijke avond vol met nieuwe alternatieve muziek in de kleine zaal van Paradiso. De perfecte avond voor nog vrij onbekend artiesten om zichzelf te presenteren. Super-Sonic Jazz heeft met deze acts in Paradiso bewezen dat ze een divers programma aanbieden. Kortom een festival dat zich presenteert als jazzfestival, maar ook open staat voor alternatieve genres en stromingen in de muziek.

Succesvolle week

Mede-organistor van Super-Sonic Jazz Festival 2018, Charlie Vielvoye, zegt het volgende over het festival:

Ik kijk terug op een waanzinnige week, we hebben zo’n uiteenlopend programma gehad qua genres en op die manier veel verschillende doelgroepen kunnen bereiken. De vrijdag en zaterdag waren vooral onder jongeren heel erg populair door de festivalsfeer. Op de andere dagen hadden we juist kleinere intieme concerten in verschillende Amsterdamse kerken waardoor we weer een heel ander soort publiek aantrokken. Het was een week vol met pieken, waarop we elke dag volle zalen hadden en de woensdag en zondag zelfs uitverkocht waren

Editie 2019

De organisatie van Super-Sonic Jazz Festival heeft één dag na het festival al bekend gemaakt dat de volgende editie van 12 tot en met 17 november 2019 plaatsvindt. Wat er op het programma komt te staan is nog niet bekend, maar het belooft weer een editie te worden vol met vernieuwende, experimentele jazzmuziek.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.