Festival Report: FortaRock viert triomfantelijke terugkeer op Goffertpark

Geschreven door op 4 juni 2018 om 18:02
FortaRock 2018 (kleiner formaat) - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

FortaRock keerde op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni terug op het Goffertpark in Nijmegen. Het metalfestival pakte uit met een brede line-up aan verschillende acts binnen het genre. Artiesten Nieuws was aanwezig en doet verslag!

Festival report: FortaRock 2018

FortaRock is terug! Het festival moest in 2017 nog een jaartje verstek laten gaan vanwege de steeds hoger wordende bandgages én toenemende concurrentie van andere festivals in binnen- en buitenland, maar Nederlands grootste metalfestival keerde afgelopen weekend keihard terug.

Het Nijmeegse Goffertpark stroomde op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni vol met metalheads voor de negende editie van het zware evenement. Ondanks de nog altijd moordende concurrentie van een aantal enorme metalfestivals in omringende landen, kreeg FortaRock het dit jaar voor elkaar om een mooie en vooral veelzijdige line-up op poten te krijgen.

FortaRock 2018 (klein) - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

FortaRock 2018 (klein) – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Kletsnatte vrijdag

Vrijdagmiddag om 14:30 uur openen de poorten van het Nijmeegse festival voor het eerst in twee jaar tijd. Met acht acts op de eerste dag van het festival heeft FortaRock een enigszins bescheiden programma opgesteld voor deze eerste dag en dat is enigszins te zien aan de opkomst. Het grote veld van het Goffertpark oogt enigszins leeg, maar dat zou ook zomaar eens te maken kunnen hebben met de slechte weersomstandigheden.

De eerste dag van FortaRock 2018 wordt namelijk geteisterd door regen. Het weerhoudt duizenden metalfans er echter niet van om flink los te gaan! De Franse metalcoreband Betraying The Martyrs krijgt vandaag de eer om het festival af te trappen, terwijl de doorgewinterde Amerikaanse thrashmetallers van Death Angel de Main Stage openen. Laatstgenoemde band doet dit met wat we van ze gewend zijn: loei strak en met pijlsnelle riffs.

 “Ice Motherfucking T, Bitch”

Het publiek voor de Main Stage vormt zich in steeds groteren getale wanneer het tijd is voor de rap/metal fusion van Body Count ft. Ice-T. De iconische rapper, die het publiek even voor de goede orde laat weten dat hij tegenwoordig als Ice Motherfucking T, Bitch door het leven gaat, en zijn band zetten een vermakelijke show neer, met cult klassiekers  als ‘KKK Bitch’ en ‘Cop Killer’.

Body Count ft. Ice-T - Fotocredits: Jimmy Israel | Schiet7kleuren (toestemming Janis van Lokven, FortaRock. Zie mail) NIET GEBRUIKEN BUITEN FESTIVAL REPORT FORTAROCK 2018!

Body Count ft. Ice-T op FortaRock – Fotocredits: Jimmy Israel | Schiet7kleuren

Technische problemen

De melodische deathmetalband Arch Enemy is de volgende act op het hoofdpodium, nadat de duistere black metalband Watain zojuist de Tent Stage op zijn kop heeft gezet. De Zweedse band rond frontwoman Alissa White-Gluz verkeert in uitstekende vorm en raast over het podium. Zo hard zelfs, dat het geluidssysteem er tot tweemaal mee ophoudt.

“The PA can’t handle it”, grapt de zangeres over de hoeveelheid metal die het systeem te verwerken krijgt. Uiteindelijk moet de band het Nederlandse publiek met een verkorte set achterlaten. Een optreden gekenmerkt door regen en technische problemen. Des te knapper is het dat de Zweedse rockers toch nog een uitstekende show neerzetten.

Vlammende afsluiter van een kletsnatte dag

Het Duitse Kreator zet met zijn heerlijke ouderwetse thrashmetal muzikaal gezien misschien wel de beste show van de dag neer. Toch is het headliner Parkway Drive die de meest memorabele show neer zet.

Met een zee aan vlammenwerpers, vuurwerk en zelfs een ondersteboven draaiende drummer, pakt de band de festivalweide in. De charismatische frontman Winston McCall, die vanavond uitstekend bij stem is, heeft de fans vanaf de eerste minuut in zijn greep. Een vlammende afsluiter van een kletsnatte eerste dag.

FortaRock 2018 - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

FortaRock 2018 – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

FortaRock in optima forma

De weersverwachtingen voor de tweede dag van het festival zijn gelukkig een stuk beter. En met schitterende namen als Nightwish, Avatar, Alestorm en Opeth hebben de aanwezige metalfans opnieuw veel om naar uit te kijken.

Met zestien acts verdeeld over drie podia verdubbeld het festival haar aantal acts ten opzichte van de dag ervoor en die upgrade is duidelijk te merken in de opkomst van het publiek. Het Goffertpark loopt vandaag bomvol met opgewekte metalfans. FortaRock in optima forma!

FortaRock 2018 - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

FortaRock 2018 – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Neerlands glorie

Vuur, de nieuwe band van de Nederlandse metal-gigant Anneke van Giersbergen, heeft deze zaterdag de eer om het hoofdpodium te openen. De band heeft er overduidelijk veel zin in en zet met zijn vrolijke noot de toon voor de rest van de dag.

Nieuw ten opzichte van de dag ervoor is de Theater Stage, waar met uitzondering van het Australische Thy Art Is Murder uitsluitend bands van eigen bodem te bewonderen zijn. Van deze Nederlandse acts maakt vooral Death Alley grote indruk in het mooie openluchttheater. De band raast over het podium met zijn ouderwetse, bijna psychedelische, rock-‘n-roll. Ondertussen danst  frontman Douwe Truijens als een soort Mick Jagger over het podium. Aanstekelijker kan haast niet!

Het circus van Avatar

Aanstekelijk is overigens een term die de boventoon voert vandaag op FortaRock. En dat is niet gek met bands als Avatar en Alestorm! Eerstgenoemde, een Zweedse band die stijlen als avant-garde metal, groove metal en progressieve metal met elkaar mixt, tovert de festivalweide om tot een waar circus.

De Zweedse rockers, onder leiding van de extravagante zanger Johannes Eckerström, zetten een vermakelijke show neer met aanstekelijke en dansbare tracks als ‘The Eagle Has Landed’ en ‘The King Welcomes You To Avatar Country’.

FortaRock 2018 - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

FortaRock 2018 – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Publiek gaat los bij Alestorm

Het grootste feest wordt echter gegeven door Alestorm. De Schotse band, die zich specialiseert in onvervalste piraten metal, laat zelfs de zon voor even tevoorschijn komen. Het favoriete thema van de band, alcohol, wordt overduidelijk gemaakt met nummers als ‘Drink’‘Captain Morgan’s Revenge’ en zelfs een hilarische cover van Taio Cruz’s ‘Hangover’.

Het publiek gaat uit zijn plaat en dat is precies waar het om draait bij de Schotse rockers. Crowdsurfende piraten in rubberbootjes, honderden fans die al roeiend op de grond zitten, een enorme rubberen bad eend die door het publiek gaat en liters bier dat door de lucht vliegt: de show van Alestorm gaat de boeken in als één van de meest memorabele shows op FortaRock 2018.

FortaRock 2018 - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

FortaRock 2018 – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Groot contrast

Een groter contrast tussen Alestorm en de bands die volgen in de Tent Stage en op de Main Stage, Satyricon en Opeth, lijkt niet mogelijk. De Noorse blackmetal iconen van Satyricon toveren de tent om tot een duister woud met hun kwaadaardig klinkende nummers.

De Zweedse progmetalband Opeth haalt het tempo op de Main Stage een stukje naar beneden met haar rustigere nummers. Een welkome en rustgevende adempauze na al het metal-geweld.

Opeth - Fotocredits: Jimmy Israel | Schiet7kleuren Fotocredits: Jimmy Israel | Schiet7kleuren (toestemming Janis van Lokven, FortaRock. Zie mail) NIET GEBRUIKEN BUITEN FESTIVAL REPORT FORTAROCK 2018!

Opeth op FortaRock 2018 – Fotocredits: Jimmy Israel | Schiet7kleuren

Zaterdag is de dag van Nightwish

Toch is het vandaag vooral de dag van headliner Nightwish, of beter gezegd van de zangeres van deze Finse symfonische metalband: Floor Jansen. Jansen werd eerder deze dag nog uitgeroepen tot ‘Beste Nederlandse zangeres in het buitenland’ en ontving hiervoor de Buma ROCKS! Export Award. Een prijs waar op het podium natuurlijk even op geproost moet worden met een goed glas wijn.

De sympathieke zangeres had tevens groot nieuws voor de aanwezige fans in petto. In november keert de band terug naar Nederland voor een show in de Ziggo Dome! “Metalbands going big”, zegt Jansen met een grote glimlach op haar gezicht.

Nightwish zet een show neer zoals een ware headliner betaamt. De gotische klanken van de muziek, gecombineerd met de hemelse zang van de Brabantse zangeres, blijken een schot in de roos bij het publiek, dat tevens ademloos kijkt naar de schitterende visuals en het indrukwekkende vuurwerk. Nightwish maakt haar status van headliner meer dan waar.

Nightwish op FortaRock 2018 - Fotocredits: Jimmy Israel | Schiet7kleuren (toestemming Janis van Lokven, FortaRock. Zie mail) NIET GEBRUIKEN BUITEN FESTIVAL REPORT FORTAROCK 2018!

Nightwish op FortaRock 2018 – Fotocredits: Jimmy Israel | Schiet7kleuren

Zwarte parel

Rond 23:00 uur komt er een einde aan een weekend vol moshpits en headbangen op de muziek van de meest uiteenlopende acts binnen het metalgenre. FortaRock bewijst dat een festival niet per se een waslijst aan enorme namen nodig heeft om te slagen.

En als we dit weekend ook maar één ding wijzer zijn geworden, dan is het dat wij in ieder geval erg blij zijn met de terugkeer van het grootste metalfestival van Nederland! FortaRock is een zwarte parel voor het Nederlandse festivallandschap.

Wil jij nog verder nagenieten van afgelopen weekend? Check dan snel onze fotoreportage!

FortaRock 2018 - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

FortaRock 2018 – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.