Interview Memoremains: de female fronted popmetalband uit Finland

Geschreven door op 22 mei 2018 om 17:17
Memoremains - Photo by Tanja Ryhänen (toestemming band via mail)

Het stikt van de Finse metalbands. Bij het horen over Memoremains vroegen we ons dan ook af of de band niet de zoveelste typische metalband uit Finland is. We vroegen het aan de leden in een interview. 

Interview Memoremains: geen gewone heavymetalband, maar een popmetalband

Memoremains is een band afkomstig uit Finland. We weten ondertussen dat Finland verhoudingsgewijs de meeste heavymetalbands ter wereld heeft. Dus is de vraag, is dat weer een gewone metalband zoals er zoveel zijn? Laten we het maar gewoon vragen aan de leden van Memoremains.

Is Memoremains niet weer de zoveelste typische heavymetalband uit Finland, zoals er zoveel zijn?

Nee, wij zijn geen gewone heavy metalband. Noem ons eerder een popmetalband.

Je hebt trouwens helemaal gelijk, Finland heeft heel veel heavymetalbands. Maar ze hebben nauwelijks bands zoals wij. Een combinatie van pop en metal is best specifiek en dan ook nog met een zangeres is dat best speciaal.

Kunnen jullie ons wat meer vertellen over Memoremains?

Dat kunnen wij zeker! Wij komen uit Seinajoki. Dat ligt ergens in het midden van Finland. Onze band telt 5 bandleden, namelijk:

  • Mikko Kujanpaa (keyboards)
  • Aapo Timonen (basgitaar)
  • Eemili Timonen (drums)
  • Johanna Ahonen (vocals)
  • Aleksi Makela (gitaar)
Memoremains - Photo by Tanja Ryhänen

Memoremains – Photocredits: by Tanja Ryhänen

Het is eigenlijk begonnen toen Mikko en Eemili een band wilden starten die meer gericht was op het maken van popmuziek. Tot die tijd speelden ze vooral in bands die meer het ruigere werk deden. Beide heren speelden allebei drums in hun vorige projecten, dus heeft Mikko maar besloten om keyboards te gaan spelen. Twee drummers is ook een beetje veel van het goede. Het was wel niet zijn eerste keuze, maar het feit dat er gewoon ook heel moeilijk aan keyboardspelers is te komen in een dunbevolkt land als Finland, heeft hem dit doen besluiten.

De rest van de band is stukje bij beetje bij elkaar gezocht via de Finse website ‘muusikoiden.net’, een soort van Tinder voor muzikanten. Op deze website kan men vragen voor bandleden of kunnen muzikanten die op zoek zijn naar een band zichzelf aanbieden.

En zo zijn we in de herfst van 2016 begonnen. Omdat de band eigenlijk uit leden bestond die elkaar niet echt kenden, was dit voor ons best wel een uitdaging.  Johanna is begonnen met het schrijven van teksten, iets wat voor haar ook compleet nieuw was. Daarnaast het feit dat we in het Engels wilden zingen, maakte dat nog eens extra lastig. Ikzelf ben gitaar gaan spelen, terwijl ik eigenlijk van oorsprong bassist ben.

Toen hadden jullie dus een band geformeerd. Hoe ging het verder?

We zijn dus begonnen met het schrijven van nummers. We deden geen optredens omdat we eigenlijk eerst volledig klaar wilden zijn en de fans ook een professioneel optreden konden voorschotelen. Zover waren we nog niet. Dus vooral veel oefenen om de songs zo optimaal mogelijk te krijgen. Daarnaast neemt het schrijven en opnemen van songs behoorlijk wat tijd in beslag.

Jullie zijn dus vooral bezig geweest met schrijven en opnames. Wat is er tot nu toe uitgebracht?

We hebben een 6-tal songs uitgebracht. Van eentje (Ballerina) hebben we ook een video gemaakt. Op dit moment zijn we druk met het uitbrengen van weer een nieuw nummer, ‘Time is Running Out‘, ook weer met een videoclip. Hoewel we eigenlijk niet optraden, werden de nummers toch erg goed ontvangen door het publiek.

Alle songs zijn keurig opgenomen en een vriend van Aapo, Atte O. Pohjonen heeft ze allemaal keurig gemixt. Ik denk dat dit ook zeker heeft bijgedragen aan het feit dat onze nummers zo goed ontvangen zijn.

Er komt dus een EP aan binnenkort? Kan je daar al iets meer over vertellen?

Natuurlijk kan ik dat! ‘Time is running out’ is de eerste song van onze EP die binnenkort gaat uitkomen. In die nieuwe release willen we vooral de verschillende kanten van Memoremains laten horen. De EP zal dus een variëteit aan stijlen bevatten. Later dit jaar komt hij uit.

Kan je nog iets meer vertellen over de opnames van deze EP?

Eens zien. Alle instrumenten die we gebruikt hebben voor ‘Time is Running Out’ zijn individueel opgenomen in onze eigen repetitieruimte. Mikko heeft zelf opname apparatuur en weet hier ondertussen ook perfect mee om te gaan. Hij heeft in het verleden ook al dergelijk werk gedaan. De vocalen zijn opgenomen in de privéstudio van Atte. Hier zijn we ook aan de slag gegaan met de backing vocalen en hebben we het nummer zelfs op verschillende manieren ingezongen.

Memoremains: Photocredits by Markus Soini

Memoremains – Photocredits: by Markus Soini

Ik hoor nu al een paar keer de titel ‘Time is running out’ voorbij komen. Kunnen jullie hier iets meer over vertellen?

‘Time is Running Out’ is ontstaan toen Mikko een nummer wilde schrijven dat mensen echt boeit van begin tot eind. Onze andere songs waren weer van het genre opbouwen naar een climax op het einde. ‘Time is Running Out’ is een song die je direct pakt, direct raakt. De tekst is van Johanna en Mikko. Zij hadden het er met elkaar over hoe druk we zijn met van alles en nog wat en we het ook erg moeilijk vinden om nee te zeggen. Dus schreven zij deze song waarmee we duidelijk willen maken dat je het beste uit jezelf moet halen en aan de wereld moet laten zien wie en wat je bent, voordat je tijd er hier op zit.

Kunnen jullie wat zeggen over de video die bij dit nummer hoort?

Het was een ieder geval een erg lang proces. We waren het er wel al snel over eens dat ‘Time is Running Out’ de song moet zijn waar we video bij wilden maken. Maar het was wel lastig om met een goed idee te komen hoe die eruit zou moeten gaan zien. We wilden graag een mooie zaal hebben met een soort van podium en stoelen voor toeschouwers. Daar wilde we dan een verhaal over maken. Zalen genoeg, maar niet zoveel die zich hiervoor lenen.

Na verloop van tijd kwamen we terecht in het ‘Seinajoki-Sali‘, een concertzaal die gebruikt wordt voor klassieke muziek. Vervolgens was het nog zoeken naar een geschikte actrice, die we vonden in de persoon van Venla Sippola.

In het kort komt het er op neer dat Venla een droom heeft en terecht komt in een  theater waar wij optreden. Cameraman en regisseur Rika-Pekka Lappalainen heeft er echt iets moois van gemaakt. Het droomeffect heeft hij gemaakt door soms delen wat vertraagd in de clip te zetten.

De hele clip is gefilmd binnen de 8 uur. Het was erg hard werken maar het was het meer dan waard.

Wat mogen we verwachten van Memoremains in de komende periode?

We willen gewoon verder gaan met het maken van muziek, gaan optreden en serieus met de band verder gaan. We willen echt gaan uitvinden hoe ver we als band kunnen komen. We hebben nog voldoende ideeën en plannen die we aan het publiek willen tonen.

Zijn er nog dingen die jullie willen vertellen?

Ja er is nog wel iets. Misschien leuk om te vermelden is het feit dat er een connectie is tussen Memoremains en Nederland. Twee van onze bandleden hebben namelijk in een studentenuitwisselingsproject gezeten met de Uni van Enschede. Aapo in 2016 en Aleksi in 2017.

Benieuwd naar meer?

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze band en zijn muziek? Je kunt Memoremains volgen op Facebook en Instagram. Vergeet vooral ook niet de videoclip van ‘Time is Running Out’ hieronder te bekijken.

Bron: YouTube

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Interviews · Memoremains Nieuws · Nieuws