Wetenschappelijk onderzoek wijst uit: popmuziek steeds somberder

Geschreven door op 16 mei 2018 om 15:51
Wetenschappelijk onderzoek popmuziek verdrietige sombere songs - Credits: Pixabay (CC0)

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar popmuziek van de laatste dertig jaar. Wat blijkt? Vrolijke liedjes maken steeds vaker plaats voor sombere songs.

Popmuziek steeds somberder volgens wetenschappelijk onderzoek

Heb jij het gevoel dat er tegenwoordig bijna alleen maar verdrietige liedjes op de radio zijn? Dat kan kloppen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat populaire liedjes steeds somberder van aard zijn geworden. Wetenschappers van de ‘University of California’ bestudeerden daarvoor populaire popsongs van de laatste dertig jaar.  Het verslag werd gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad ‘Royal Society Open Science‘.

500.000 songs

De wetenschappers bestuurden in totaal 500.000 songs en verdeelden ze op basis van gemoedstoestand. Het ging om populaire liedjes die tussen 1985 en 2015 gereleased zijn in het Verenigd Koninkrijk. Het bleek dat er door de jaren heen steeds minder tracks met de labels ‘happiness‘ (geluk) en ‘brightness‘ (helderheid) uitgebracht werden. Dit terwijl er steeds meer populaire verdrietige songs bijkwamen.

De onderzoekers benadrukken dat de resultaten van het onderzoek niet betekenen dat alle succesvolle songs in 1985 blij waren en alle succesvolle in 2015 verdrietig. Het gaat om gemiddelde trends.

Minder rock, meer vrouwen

Het onderzoek richtte zich ook op andere muziektrends, zoals in genre. Het bleek dat de meest succesvolle genres dance en pop zijn en dat er sinds 2000 een duidelijke neerwaartse trend is in de succes van rock.

De wetenschappers ontdekten ook dat populaire liedjes steeds minder vaak mannelijke zangers hebben, het zijn vooral de dames die succesvolle songs zingen.

Dans je verdriet weg!

De bevindingen van de studie sluiten aan op andere onderzoeken waarin gekeken werd naar de verandering van songteksten door de jaren heen. Het gebruik van positieve emoties nam daarbij af en teksten die wijzen op tekenen van eenzaamheid en sociale isolatie namen toe.

Opvallend is dat uit het onderzoek naar popmuziek bleek dat liedjes steeds meer dansbaar zijn en bedoeld zijn om op te feesten. Volgens co-auteur van het onderzoek, Natalia Komarova, lijkt het erop dat mensen steeds minder gelukkig zijn, en ze dit graag willen vergeten door onder andere te dansen.

Wetenschappelijk onderzoek naar muziek

Er worden geregeld onderzoeken gedaan naar muziek. Zo ontdekten wetenschappers onlangs nog dat een concert bezoeken gezonder dan yoga is. En vorig jaar wees een onderzoek uit dat de bassist het belangrijkste lid van een band is.

Bron: Billboard

 

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Nieuws · Weetjes