Gastblog: Wat is nu eigenlijk ‘The Power of Reggae’?

Geschreven door op 13 september 2017 om 16:07
Bob Marley (Reggae Artiest)- Foto B.javhlanbayr (Wikimedia Commons)

Wat je muziekvoorkeur ook is, bijna iedereen houdt in zekere mate wel van reggae. Dit genre lijkt bijna tijdloos te zijn, maar wat is de kracht van deze muziek? Zijn het de (veelal politieke) lyrics, de hypnotiserende basgeluiden en drums, komt het door het ‘laidback’ ritme?

Column: The Power of Reggae

‘Sun is shining.. The weather is sweet.. Make you want to move.. Your dancing feet’ Hoe aanstekelijk kan een plaat zijn van niemand anders dan van reggae legende Bob Marley? Bijna iedereen kent het nummer wel. Is het niet de originele versie, dan is het wel de clubremix van Funkstar De Luxe..

Misschien is het een combinatie van de pakkende songteksten die in een relaxed jasje zijn gestoken die de muziek zo aantrekkelijk maakt voor een groot publiek. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar rootsreggae, maar de volumeknop gaat hier absoluut ook wel omhoog bij het luisteren van raggamuffin en dancehall. Want ook bij reggaemuziek dien je uiteindelijk de diepe bass niet te hóren, maar te vóelen.

Reggae Fever

Er worden wereldwijd reggae festivals georganiseerd waar men in alle reláááxedheid de liefde voor reggaemuziek kan delen. ‘One Love’ is het motto, en dat heb ik persoonlijk ervaren op de ‘Reggae Fever’ festivals die sinds 2015 jaarlijks worden georganiseerd. Het is een aanrader voor iedereen die van ‘GVO’ houdt. Dit tweedaagse festival wordt de ene dag in de Oosterpoort te Groningen gehouden, en de volgende dag gaat het multiculturele festijn vrolijk door in TivoliVredenburg te Utrecht.

One Love

Tot nu zijn er al grote artiesten geweest zoals Tarrus Riley, Tanya Stephens, Christopher Martin, Kabaka Pyramid, Berres Hammond en Gentleman. Vooral Protoje, Anthony B en Tiken Jah Fakoly hebben een grote indruk op me achtergelaten. De vibes.. De energie.. De liefde.. Hét bewijs dat muziek verenigt: jong, oud, arm, rijk.. ONE LOVE ALL OVER !!

Reggae is zoveel meer dan een slechts een muziekgenre. De kracht ervan is het beste te omschrijven middels een wereldberoemde quote van Bob Marley:

‘The Good Thing About Music Is.. When It Hits You, You Feel No Pain’.

The Power Of Reggae.
One Love.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.