Live review: Xavier Rudd bezorgt TivoliVredenburg Kippenvel

Geschreven door op 27 januari 2017 om 13:50
Xavier Rudd Live - Fotograaf: Kmeron - Bron: Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Het is dinsdagavond 26 januari. Vanavond staat Xavier Rudd in de Ronda van Tivoli Vredenburg in Utrecht. Lees hier het concertverslag:

Xavier Rudd TivoliVredenburg

Xavier Rudd stond op 26 januari 2017 in TivoliVredenburg. De singer-songwriter staat bekend om zijn didgeridoo-spel en de boodschap die hij altijd naar zijn publiek over probeert te brengen: ‘Zorg goed voor Moeder Natuur en heb elkaar lief.’

Voorprogramma: Kyle Lionhart

De Ronda staat ruim voor aanvang propvol met fans. De drukte lijkt niet te komen door het voorprogramma, dat verzorgd wordt door de Australische Kyle Lionhart. Zijn zuivere stem, surferdude-achtige vertoning en gitaarspel doen denken aan Matt Corby en zelfs een beetje Jeff Buckley. Het publiek lijkt echter weinig aandacht te hebben voor Lionhart.

Xavier Rudd in TivoliVredenburg - Fotocredits: Laura Rosierse

Xavier Rudd in TivoliVredenburg – Fotocredits: Laura Rosierse

Het feit dat het publiek moeilijk hun mond kan houden ligt overigens niet aan Kyle’s muziek, want zelfs tijdens hoofd-act Xavier Rudd hadden de mensen het moeilijk zich te focussen op wat er op het podium gebeurt. Gelukkig weet Lionhart toch af en toe de aandacht van het publiek te trekken en vast te houden. Na de show vertelt de zanger enthousiast hoe hij het naar zijn zin had, en dat hij hoopt in januari met zijn debuut plaat terug te komen naar Nederland.

Xavier Rudd

Zodra Xavier Rudd aan set begint lijken een aantal mensen wat verward wakker te worden, ‘Dit is niet Follow The Sun’ (zijn succesvolle single, die onder andere werd gebruikt in de reclame van Sunweb), lijken ze te denken.

Nee, Xavier heeft veel meer in zijn mars dan het maken van poppy succesnummers. Groot deel van zijn set bestaat uit improvisatie en het vertolken van de boodschap die we hiervoor al eerder noemden ‘Wees lief voor Moeder Natuur en voor elkaar.’ Die boodschap bezorgt meerdere malen kippenvel, naast zijn didgeridoo-spel en de manier waarop hij zijn gitaar beroert.

Het blijft jammer dat het publiek meerdere malen het respect niet op kan brengen om niet door het concert te praten, bijvoorbeeld terwijl Xavier vertelt over hoe de Aboriginals uit Australië verjaagd werden. Tijdens Spirit Bird weet iedereen gelukkig wel de juiste tekst mee te zingen, en dat doet de hele zaal dan ook uit volle borst. De Ronda is één stem geworden en houdt elkaar stevig vast. Zoals Xavier het al mooi verwoordde: ‘We all need love, nah?’ En we zijn vrij zeker dat hij zijn boodschap heeft over weten te brengen, moge hij maar gauw weer terug naar Nederland komen.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.