Live review: Ghost houdt publiek in AFAS Live in zijn duistere macht

Geschreven door op 7 april 2017 om 17:50
Ghost AFAS Live - Foto: Robin de Roode (ArtiestenNieuws)

Op 6 april werd AFAS Live voor even omgetoverd tot satanisch altaar. De occulte metalband Ghost stond donderdagavond op het Amsterdamse podium en trakteerde het aanwezige publiek op een wervelende show.

Ghost in AFAS Live

De Zweedse metalband Ghost timmert sinds 2008 aan de weg. De mysterieuze band wordt geleid door frontman Papa Emeritus III. De charismatische antipaus wordt ondersteund door zijn ‘Nameless Ghouls’, die de anonieme gemaskerde band completeren.

Helemaal anoniem is de band niet meer. Al jaren gingen er geruchten rond over de identiteit van de demonische paus. Deze zijn recent bevestigd toen bekend werd dat Tobias Forge, de ware identiteit van Papa, aangeklaagd wordt door voormalig leden van zijn band. Desondanks was er tijdens de show in AFAS Live niks te merken van deze controverse. Ghost zorgde met haar melodische muziek, gecombineerd met satanische beeltenissen en rituelen, voor een wervelende show.

Voorprogramma Zombi

Het Amerikaanse synthpop duo Zombi kreeg de eer om het publiek op te warmen voor de antipaus en zijn demonen. Een twijfelachtige keuze, ondanks de toepasselijke naam van het duo.

De heren maken, bewapend met slechts een drumstel, synthesizers en een basgitaar, een soort atmosferische ‘eighties horror film’-muziek die het publiek helaas niet al te veel kon bekoren. Het was weer eens wat anders, absoluut. Maar niet genoeg om de aanwezige metalheads drie kwartier lang te vermaken.

Sterke set opening

Even voor negen uur schallen de kerkelijke klanken van het klassieke barokstuk Miseire Mei, Deus’ door de zaal. Zo’n vijftien minuten later betreden de Nameless Ghouls het podium en verschijnt Papa Emeritus, gekleed in een duistere mantel inclusief mijter, uit een rookwolk.

Ghost - Foto: Robin de Roode

Ghost in AFAS Live – Foto: Robin de Roode

De band opent met het nummer Square Hammer, van de vorig jaar verschenen EP Popestar, dat direct voor een enorme explosie van vreugde zorgt bij het publiek. Direct na deze ijzersterke set opener zijn de eerste moshpits een feit tijdens het ‘bas-heavy’ nummer ‘From the Pinnacle to the Pit’.

‘Secular Haze’ is het volgende wapenfeit. Papa Emeritus III heeft het publiek inmiddels volledig in zijn duistere macht. Een betere opening van de show had het publiek in AFAS Live, waar het podium omgebouwd was tot satanisch altaar, zich niet kunnen wensen.

Charismatisch frontman

Papa Emeritus toont zich tijdens de avond een charismatisch frontman. De indrukwekkend (en voornamelijk angstaanjagend) uitziende zanger praat de nummers vakkundig aan elkaar. Aan interactie met het publiek geen gebrek. De demonische paus spot een jonge fan op de eerste rij en belooft zijn taal binnen de perken te houden. Hij zal alle “shits en fucks” voor zich houden.

Ghost - Foto: Robin de Roode

Ghost in AFAS Live – Foto: Robin de Roode

“Hail Satan”

Halverwege de set is het tijd voor fan-favoriet ‘Cirice’. Voor de gelegenheid heeft Papa Emeritus zijn mantel en mijter ingeruild voor een stijlvolle smoking, die de zanger transformeert van een angstaanjagende antipaus, naar charismatische gastheer. Bij de eerste gitaarklanken van het nummer barst een oorkaan aan gejuich uit. De aanwezige metalheads blèren het nummer woord voor woord mee en aan moshpits en geheadbang geen gebrek.

Direct daarop volgt het nummer ‘Year Zero’, met de pakkende tekst “Hail Satan, Archangelo. Hail Satan, Welcome year zero”. Nog een fan-favoriet, waarbij ook hier de fans als één man met Papa meezingen. “Hail Satan,” wordt uit duizenden keelgaten gebruld.

Ghost - Foto: Robin de Roode

Ghost in AFAS Live – Foto: Robin de Roode

Hoogtepunt

Na nog meer crowdpleasers als He IsMummy Dust en Ritual, bedankt de band het publiek en verlaten Papa en zijn demonen na een diepe buiging het podium. Even later keert de band terug: “You didn’t think we were done, did you?”

De frontman steekt van wal met een lange monoloog over de shows van zijn band, die naar zijn mening wel een beetje lijken op een vrijpartij. Het was nu tijd voor het hoogtepunt, aldus de zanger. De band sluit de show af met het nummer Monstrance Clock, een ode aan het vrouwelijk orgasme, “in the name of Satan”. De demonische band laat het publiek nog één laatste keer moshen.

Ghost in AFAS Live - Foto: Robin de Roode

Ghost in AFAS Live – Foto: Robin de Roode

Ghost overtuigt

Ondanks alle spanningen en controverses die rond de band spelen, zet Ghost een fantastische show neer in AFAS Live. De band is op geen enkele fout te betrappen, Papa Emeritus klinkt geweldig en de show oogt gesmeerd en vloeiend. De Zweedse band is meer dan slechts een gimmick. Ghost heeft alles in zich om de komende jaren uit te groeien tot één van de grootste spelers in de hedendaagse rock- en metalscene.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.