Het verhaal achter de veelbelovende boyband BROCKHAMPTON

Geschreven door op 10 januari 2019 om 15:05
Brockhampton - Fotocredits: Bending River - Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

BROCKHAMPTON is geen typische boyband, maar toch zijn de jongens niet meer weg te denken uit de muziekindustrie. Wat is het verhaal achter de Amerikaanse boyband?

Debuut op Nederlandse bodem

BROCKHAMPTON heeft inmiddels vier albums op haar naam staan en vele concerten achter de rug. De band, bestaande uit veertien leden, maakt in 2018 haar debuut op Nederlandse bodem tijdens Lowlands, waar het een succesvolle show neerzet. Op de website van 3voor12 wordt zelfs gesproken van “de allerbeste show van Lowlands 2018.” Hiermee belanden zij op nummer één in de top-30 Lowlands shows van 3voor12. Een dag later staat BROCKHAMPTON in een uitverkochte Melkweg en ook hier volgt een staande ovatie van het publiek.

Ontstaan

De jongens van BROCKHAMPTON leren elkaar kennen op een internetforum waar Kanye West-fans samenkomen. Oprichter Kevin Abstract plaatst een oproep met de vraag of er mensen zijn die een band willen beginnen. En reacties krijgt hij: Ameer Vann en Dom McLennon voegen zich bij Abstract.

Het trio vormt de band Alive Since Forever en brengt een gelijknamige EP uit. Toch besluiten de Kanye-fans uit te breiden en op het forum nieuwe leden binnen te slepen. Dit lukt: BROCKHAMPTON wordt gevormd. De band bestaat op dit moment uit Kevin Abstract, Dom McLennon, Matt Champion, Merlyn Wood, Joba, Bearface, Romil Hemnani, Jabari Manwa, Kiko Merley, Henock Sileshi, Robert Ontenient, Jon Nunes en Ashlan Grey.

Brockhampton-factory

De boyband bestaat naast zangers, rappers en producers ook uit andere creatievelingen. Samen met fotografen en grafisch ontwerpers verhuist de formatie naar een huis in Los Angeles, die de ‘BROCKHAMPTON-factory‘ wordt genoemd. Bandlid Bearface vertelt het volgende over de factory en de groep: “BROCKHAMPTON is niet alleen muziek; het is film, video’s, branding, alles. Het is als een fabriek, als een business, een coöperatie.”

Iedereen draagt wat bij en iedereen heeft een eigen functie. Zo hebben alle leden wat moeten opgeven en zijn er compromissen gesloten om 100% te kunnen gaan voor een carrière als BROCKHAMPTON. Russel Boring, a.k.a. Joba, verliet zijn studie ‘Vocal Performance’ om met de rest van de groep mee te kunnen verhuizen naar Los Angeles.

Een doorbraak volgt met het album ‘SATURATION‘ dat werd uitgebracht in juni 2017 en het eerste deel van een trilogie is. Na deze plaat volgen de andere twee delen: ‘SATURATION II‘ en ‘SATURATION III‘. Beide albums komen eveneens in 2017 uit. In september 2018 volgt album nummer vier, getiteld ‘iridescence‘. Beluister hieronder de track ‘FACE‘, afkomstig van ‘SATURATION‘.

YouTube player

Homoseksualiteit

Een aantal jaar geleden was het in de rapscene ‘ondenkbaar’ om uit te komen over homoseksualiteit. Nu grote artiesten als Frank Ocean en Tyler The Creator uit de kast zijn gekomen, lijkt de taboe te verminderen. Zo ook voor oprichter Kevin Abstract, die openlijk uitkomt over zijn homoseksualiteit.

Gay-teksten zijn vooralsnog niet veel te vinden in de hiphopwereld, maar hier trekt Abstract zich niets van aan. Zo zegt hij in het nummer ‘STAR’: “My boyfriend in the street bitch”. Op deze manier uitkomen voor homoseksualiteit zoals Abstract dat doet, is in deze maatschappij niet vanzelfsprekend. Dit maakt de boyband, en Kevin in het bijzonder, nog iets unieker.

Vertrek Ameer Vann

Juist wanneer BROCKHAMPTON zo goed bezig is, volgt er een harde klap voor de groep. Bandlid Ameer Vann wordt beschuldigd van het vernederen van vrouwen, manipulatief gedrag en seks met minderjarige fans en emotionele mishandeling. Dat terwijl de band juist bekend staat om het feit dat ze, vergeleken met andere rappers en mannelijke artiesten, respectvol zijn tegenover vrouwen. Na een radiostilte op sociale media maakt de formatie eind mei 2018 bekend verder te gaan zonder Ameer. De overige leden besluiten hun tour door de Verenigde Staten te cancelen en huiswaarts te keren. ‘Regroupen’ is op dit moment het allerbelangrijkst voor BROCKHAMPTON. 

Comeback

Na de tijdelijke break volgt alsnog een succesvolle zomer. De band weet de draad weer op te pakken en verschijnt op verschillende festivals. Zoals hierboven aangegeven maakt de formatie zijn debuut op Nederlandse bodem, staan het op het podium van FLOW Festival en treedt het op tijdens het Øya festival in Oslo.

Festivalseizoen 2019

In december 2018 maakte de organisatie van WooHah! bekend dat de artiesten op zondag 14 juni 2019 op het podium staan van het festival. Naast WooHah! komen ook Roskilde (Denemarken) en Lollapalooza (Zweden) deze zomer aan de beurt.

Duidelijk is dat deze boyband met dit bijzondere verhaal er na de zomer van 2018 een hoop Nederlandse fans heeft bijgekregen!

YouTube player

 

Bron: 3voor12, brckhmptn.com

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · BROCKHAMPTON Nieuws · Festivals · Fun Content · Venues