10 songs voor boekenliefhebbers

Geschreven door op 12 april 2016 om 16:37
songs voor boekenliefhebbers, Boeken, boek, Pixabay CC0 Creative Commons

Muziek- en boekenliefhebbers hebben veel met elkaar gemeen. Het is dan ook niet zo gek dat songwriters vaak hun inspiratie uit boeken halen, of het nou een oud boek in een bibliotheek is of een klassiek literatuurwerk. Daarom hebben wij van ArtiestenNieuws 10 songs voor boekenliefhebbers voor je op een rijtje gezet waar booklovers erg gelukkig van worden.

1. Paperback Writer – The Beatles

Dit is waarschijnlijk het meest bekende nummer dat over boeken gaat. Lennon en McCartney schreven de tekst wat gaat over een auteur die met zijn werk worstelt en een redacteur. De song opent met de zin “dear Sir or Madam, will you read my book?

2. Wrapped Up In Books – Belle and Sebastian

In dit nummer zingen Belle and Sebastian over een stelletje dat probeert over hun verlegenheid heen te komen. De lyric die in het nummer gehighlight wordt is de zin: “our aspirations are wrapped up in books.” En bonus: het duo heeft de videoclip opgenomen in een boekwinkel!

3. Wuthering Heights – Kate Bush

Het klassieke boek Wuthering Heights kennen we allemaal wel, of we hebben er op z’n minst van gehoord. In dit nummer zingt Kate Bush vanuit het perspectief van Catherine Earnshaw. De track heeft een poppy refrein, maar kan de droevigheid van de tekst niet verstoppen: “Heathcliff, it’s me, Cathy. Come home, I’m so cold.”

4. Boys In Books Are Better – Carrie Hope Fletcher

Naast musicalster is Carrie Hope Fletcher ook schrijfster, en zelf een fervent lezer: een die de struggle snapt als je een karakter uit een boek wel heel erg leuk vindt. En daarom besloot ze er een nummer over te schrijven waarin ze verwijst naar karakters uit Harry Potter, Twilight en The Hunger Games.

5. Read, Eat, Sleep – The Books

De band The Books noemt in dit nummer de drie belangrijkste dingen voor een boekenworm: lezen, eten en slapen.

6. Reluctant Readers Make Reluctant Lovers – Library Voices

Met een bandnaam als Library Voices kan het eigenlijk niet anders dan dat ze op deze lijst staan. In hun song Reluctant Readers Make Reluctant Lovers noemen ze namen als Yates, Hemingway en Heller. Het nummer is een van de vele bookish songs die de band heeft gezongen.

7. White Rabbit – Jefferson Airplane

Voor het nummer White Rabbit haalde de band inspiratie uit het boek Alice in Wonderland van Lewis Carroll. De song is bijna net zo psychedelisch als het boek zelf met verwijzingen naar Alice, de rups en de Rode Koningin.

8. Books Written For Girls – Camera Obscura

De meeste mensen hebben of gelogen over een boek wat ze gelezen hebben of iemand loog tegen ze over het lezen van een boek. Daar gaat het nummer Books Written For Girls over. Het vertelt het verhaal over een jongen die van boeken houdt die voor meisjes zijn geschreven, maar die je uiteindelijk teleurstellen.

9. Reading In Bed – Emily Haines & The Soft Skeleton

In het nummer Reading In Bed vraagt Emily Haines zich af waarom je de deur uit gaat, terwijl je een avontuur kan hebben zonder je bed te verlaten. “All of your lives unled, reading in bed.”

10. Narnia – Steve Hackett

Steve Hackett, gitarist van de band Genesis, ging in 1977 solo. Een van zijn solotracks was het nummer Narnia, wat natuurlijk verwijst naar de boeken van C.S. Lewis: The Chronicles of Narnia.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Als ik niet lig te slapen, luister ik naar muziek.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes