Dichter des Vaderlands wil een nieuw Wilhelmus schrijven

Geschreven door op 3 april 2016 om 20:09

Het grootste gedeelte kunnen we waarschijnlijk allemaal uit volle borst meezingen: ‘Wilhelmus van Nassouwe’.. Toch wil Anna Vegter het volkslied veranderen. 

Wat is de Dichter des Vaderlands?

Op 27 januari2000 werd voor het eerst in de geschiedenis van Nederland de titel Dichter des Vaderlands toegekend door NRC Handelsblad, de NPS en de stichting Poetry International. Het is natuurlijk een eer voor degene die hiervoor wordt gekozen, maar ook een verantwoordelijkheid.

Nieuw Wilhelmus

De huidige Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, zou het Wilhelmus graag willen herschrijven. “Wij zijn al lang niet meer overheerst door Spanje. We zijn een ander volk geworden en onze maatschappij is erg veranderd”, aldus Anne Vegter tijdens het BNN Radio1-programma De Overnachting. Ze is inmiddels aan haar laatste jaar van haar periode als Dichter des Vaderlands begonnen. Ze noemde het volkslied achterhaald en verouderd.

Kan dat zomaar?

Dat kan natuurlijk niet zomaar. Daarom wil ze met deskundigen in gesprek gaan over de eisen van een modern volkslied. Zelf zat ze niet alleen aan een nieuwe tekst maar ook aan een nieuwe melodie te denken.

Wat denk je? Kunnen we als Nederlanders wennen aan een nieuw volkslied?

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Nieuws