Interview: in gesprek met Jungle By Night over albumrelease ‘Livingstone’

Geschreven door op 30 november 2018 om 16:20
Jungle By Night - Fotocredits: Lies Buskens (Artiesten Nieuws)

De Amsterdamse band Jungle By Night bracht onlangs hun nieuwe album ‘Livingstone‘ uit. Op zaterdag 23 november 2018 vierden de bandleden hun albumrelease met een optreden in het Koninklijk Theater Carré. We spraken bandleden Pyke en Pieter voorafgaand aan hun show in de Rotterdamse Maassilo.

Interview met Jungle By Night

Welke ontwikkelingen heeft de groep de afgelopen jaren doorgemaakt en waar kijken de jongens nog naar uit? De redactie interviewde Pyke (toetsenist) en Pieter (saxofonist) van Jungle By Night!

Afgelopen zaterdag, op 23 november 2018, vond de albumrelease van ‘Livingstone’ plaats in Carré Amsterdam, hoe hebben jullie dit ervaren?

Pyke: “De release was heel vet. Het was onze eerste show in Carré, dus het was echt magisch.”

Pieter: “We komen uit Amsterdam en hebben daar al in veel zalen gespeeld. Dus met nieuwe muziek in een nieuwe zaal spelen was erg leuk, deze combinatie werkte goed.”

Het is deze maand zo’n zeven jaar geleden dat het debuutalbum ‘Jungle By Night’ (2011) uitkwam. Wat is er in de tussentijd veranderd?

Pyke: “Er is heel veel veranderd, maar ook weer niet. We zijn nog samen en dat gaat nog steeds heel goed. Na Carré voelde we ons ook allemaal erg voldaan. We hadden ons er de hele week super op verheugd. Wat voor ons erg leuk is, omdat we al best lang bestaan, is dat we steeds beter weten van elkaar hoe we zijn en inmiddels goed weten wat we wel en niet willen.

Wat we nu hebben gedaan, is eindelijk eens rust nemen. We hebben de tijd genomen om met elkaar te overleggen, vóór het opnemen van het album. We hebben een lijst gemaakt van alles wat we anders wilden doen dan bij de vorige plaat. Wat mij betreft is dat goed gelukt. En dat was in Carré ook zó leuk, alles kwam samen. Daar is heel lang naartoe geleefd. De rust die we hebben genomen om dat te kunnen realiseren, voelt als een hele nieuwe stap die goed doet.”

Jungle By Night, Maassilo - Fotocredits: Lies Buskens Artiesten Nieuws

Jungle By Night, Maassilo – Fotocredits: Lies Buskens Artiesten Nieuws

Op welke manier heeft de band meer rust genomen?

Pyke: “We hebben eerst veel vergaderd en daarna veel met doelen gerepeteerd. Tijdens het schrijven wezen we elkaar op de lijst met dingen die we wel en niet wilden. Daarom zit er meer een lijn in het album.”

Pieter: “Je bent natuurlijk met negen verschillende mensen en diverse instrumenten. In de eerste albums begonnen we heel enthousiast en maakten we een nummer waarin alles te horen was. Nu wilden we strenger zijn voor onszelf, zodat we de lijn in een nummer konden bewaren. Je moet jezelf dwingen om keuzes te maken. De manier waarop we het hebben opgenomen paste ook goed bij die rust, dat hebben we gedaan in een boerderij in Drenthe. Ook zijn we een stukje ouder geworden, dus dit paste daar misschien ook beter bij.”

Alle bandleden waren nog vrij jong toen de band werd opgericht en optreden voor een groot publiek moet dan extra indrukwekkend zijn. Zijn jullie wel eens zenuwachtig voor een optreden?

Pieter: “Soms wel ja, voor Carré bijvoorbeeld.”

Pyke: “We waren voor ons gevoel al jaren niet zo zenuwachtig geweest.”

Pieter: “We hebben ook op erg grote festivals gestaan, dan zijn we wel zenuwachtig. Een ander moment waarop ik nerveus was, was afgelopen zomer in Indonesië. We waren op tour en stonden op een festival bij een erg mooie plek. Het bezoekersaantal maakt dan niet veel uit. Dan gaat het om de sfeer en hoe je je voelt. Wat wil je brengen en wat voor luisteraars heb je? Dan krijg je ook wel zenuwen…”

Jungle By Night - Fotocredits: Lies Buskens Artiesten Nieuws

Jungle By Night, Maassilo – Fotocredits: Lies Buskens Artiesten Nieuws

Maakt het dan uit of je je eigen, Nederlands publiek voor je hebt?

Pyke: “Nee, dat maakt niets uit. Soms kom je in Frankrijk op een hele bijzondere locatie en dan voel je dat daar een vette vibe hangt. Dan speelt er andere band voor je die een toffe show speelt en dan moet je daarna zelf op. Dat maakt het ineens weer erg spannend.”

Kunnen jullie elkaar op zo’n moment een beetje kalmeren?

Pyke: “We kunnen elkaar ook erg goed opfokken…”

Pieter: “Maar we hebben nooit echt problemen met zenuwen, als we zenuwachtig zijn spelen we vaak wel goed.”

Pyke: “Dit moet je niet nu zeggen, hè! Ik vind het nu best spannend, omdat Carré zo’n stip aan de horizon was, we hebben daar zo hard voor gewerkt om dat helemaal te fixen. Je bent dan zo gelukkig en blij. Daarna val je bijna, gek genoeg, in een gat. Dit is de eerste show daarna, dus nu gaan we gewoon weer lekker shows doen, waar we super veel zin in hebben.”

En over het nieuwe album Livingstone: jullie zijn natuurlijk met zijn negenen. Is er een bepaalde track waar veel onenigheid over is ontstaan? En hoe los je dit dan op?

Pieter: “Over sommige tracks is veel onenigheid ontstaan. Veel discussies in verschillende vormen. Andere nummers zijn weer in twee dagen bijna helemaal gemaakt. Maar omdat we elkaar zo goed kennen, eigenlijk alles kunnen zeggen en niets persoonlijks is, kunnen we al onze gedachten in de groep gooien. Dat kost soms best veel tijd, maar dat maakt het wel makkelijker om aan materiaal te werken.”

Pyke: “Het is natuurlijk dat we de muziek allemaal voorop hebben staan. We proberen elkaar dan te overtuigen en we beargumenteren waarom we iets vinden. Dat helpt mij om erachter te komen hoe iemand iets bedoeld. Alsnog kunnen we meningsverschillen hebben, bijvoorbeeld bij het opnemen; alles was eigenlijk af, behalve één nummer. We dachten nog “oh nee, er is altijd één nummer waar je wat moet fixen”. Alles was klaar en toen moest dat nummer nog. Dat ging toen eigenlijk helemaal mis, we kwamen er niet goed in en toen moest het de dag erna nog een keer, terwijl we eigenlijk helemaal geen tijd hadden. Maar dat is gelukkig helemaal goed gekomen.”

Jungle By Night, Maassilo - Fotocredits: Lies Buskens Artiesten Nieuws

Jungle By Night, Maassilo – Fotocredits: Lies Buskens Artiesten Nieuws

“Carré is nu geweest, we leven nog even door in die bubbel!”

Volgend jaar bestaan jullie 10 jaar, staan er nog dingen op de planning? Hoe willen jullie dit vieren?

Pieter: “Op Ibiza! Of in de Maassilo, hierboven!”

Pyke: “We hebben nu vooral erg naar Carré toegeleefd!”

Pieter: “De zomer komt er dan natuurlijk aan, we hebben aanvragen van plekken over de hele wereld, maar daar mogen we helaas nog niets over zeggen…”

Pyke: “We hebben wel veel zin om het te vieren, laten we het zo zeggen!”

En na de afgelopen 10 jaar, is er nog iets wat heel hoog op het wensenlijstje staat?

Pyke: “Wat wij allemaal erg leuk vinden, is om te touren. Met de kennissen van de afgelopen jaren in de bus naar allerlei plekken rijden. Waar we ook zijn, Frankrijk of bijvoorbeeld Japan, het allerleukst is om het voor elkaar zo leuk mogelijk maken. Persoonlijk is voor mij een tour in het buitenland het gaafst, omdat je weet dat we na een show nog niet naar huis gaan. Je blijft echt met elkaar in die bubbel. We hebben het dan zo leuk samen, het lijkt alsof het elk jaar gezelliger wordt. Er staan verder wel dingen op de planning, maar het is allemaal nog een beetje vaag. Carré is nu geweest, we leven nog even door in die bubbel, daarna komt het plan.”

 

Meer weten over Jungle By Night, of wil je de groep graag live zien? Check hier de website van de band!

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.