Sugar Lee Hooper wordt gecremeerd

Geschreven door op 6 april 2010 om 14:25
Sugar Lee Hooper - Fotocredits HMG - Wikimedia Commons

De familie van Sugar Lee Hooper, wiens echte naam Marja van der Toorn is , gaat vandaag met de uitvaartondernemer rond de tafel om de details van het afscheid van hun dierbare te bespreken. Sugar Lee zal gecremeerd worden.

Sugar Lee Hooper is niet meer uit haar coma ontwaakt. De artieste, die dagen op het randje van de dood zweefde, blies zondag haar laatste adem uit. Omringd door haar geliefde Andrea en haar zoons Robert-Jan en Jody, stiefzoons Boris en Timo, schoondochters en haar zus die uit Suriname was overgekomen. Andrea is kapot van verdriet. Zij wil het verlies in alle rust proberen te verwerken.

Sugar Lee was de eerste bekende Nederlandse die trouwde met een vrouw. Tegen Andrea van der Knaap zei ze in 2001 volmondig ’ja’. In 1998 gingen ze, toen dat voor de wet mocht, al een geregistreerd partnerschap aan. Ze waren toen vijftien jaar onafscheidelijk.

Daarover vertelde de zangeres: ‘Ineens merkte ik dat ik verliefd was op Andrea. En zij op mij. Eerder zelfs dan ik op haar. Sindsdien zijn we vierentwintig uur per dag samen. Andrea reist overal met me naar toe. Ze regelt mijn zaken, zodat ik alleen nog maar hoef te zingen. Ze beschermt me. Ze is introvert en ik ben nogal extravert. We houden elkaar goed in balans. Je kan ook later in je leven pas jezelf ontdekken, ik had er nooit aan gedacht dat ik van vrouwen zou houden. Ik zag haar eerst als goede vriendin.’ Andrea was, voor hun samenzijn, de schoonzus van Sugar Lee, ze was getrouwd met haar broer.

Andrea en Sugar Lee waren nog altijd bij elkaar, maar op papier wel gescheiden. Na zes jaar wilde Andrea dat, in een periode waarin ze psychisch in de war was. Sugar Lee zei toen: ‘We zijn gescheiden, maar ik laat haar niet in de steek.’ De artieste was eerder getrouwd met zanger David Alexander met wie ze zoon Robert-Jan kreeg. Uit een andere relatie werd Jody geboren.

Sugar Lee Hooper kwam op 23 februari 1948 als Marja van der Toorn ter wereld in Den Haag. Het artiestenbestaan zorgde ervoor dat de flamboyante verschijning jarenlang in een rolstoel belandde, na een val van het podium. Ze revalideerde, maar lopen is haar nooit meer goed afgegaan. Daarom bleef ze gebruik maken van een scootmobiel.

‘Ik heb altijd ook in die moeilijke tijden vooruit gekeken, mezelf voorgehouden dat ik uit die rolstoel zou komen. Keihard heb ik gewerkt. Het deed vaak pijn, maar die zon in me bleef schijnen. Andrea heeft me daarbij gesteund. Samen hebben we ons er doorheen geslagen. Dat we dit overwonnen hebben zorgt misschien wel voor het feest dat ik bij de mensen breng. Ik zie me zelf niet alleen als entertainer. Eigenlijk ben ik ook een clown. En clowns halen hun vrolijkheid uit het soms harde leven, de ellende. Gewoon blijven lachen, altijd ergens de humor van blijven inzien. Dan ga je nooit kapot, dan heb je geen tijd om te huilen.’

Haar gewicht zorgde voor problemen. In 1996 zei Sugar Lee: ‘Dat ik dik ben vind ik niet erg. Ik voel me lekker zoals ik nu ben. Ik ben niet zo op uiterlijk. Als je hebt meegemaakt wat ik heb ervaren, leer je dat wel af. Dan ben je blij dat je er nog bent.’ Tien jaar later was ze 70 kilo afgevallen, uit pure noodzaak: ‘Onderzoek wees uit dat ik onder andere ernstige suikerziekte had. Wilde ik blijven leven, dan moest ik direct afvallen. Mijn artiestennaam doe ik weinig eer meer aan.’

In de tijd dat er een tumor in haar heup werd ontdekt, die later goedaardig bleek, besloot Sugar Lee te stoppen met optreden. Dat is nu twee jaar geleden. De artieste belandde het weekeinde voor Pasen in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Ze was gevallen met haar scootmobiel, die werd omgetrokken door haar Deense dog en brak haar heup. Tijdens de operatie kreeg ze een hartstilstand waarna ze kunstmatig in coma werd gehouden. Dagenlang werd gehoopt dat ze daar weer uit zou komen, maar dat is niet gebeurd. Sugar Lee Hooper is 62 jaar geworden.

Bron: Telegraaf.nl

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Volg Artiestennieuws en blijf altijd op de hoogte van de belangrijkste concertaankondigingen en de leukste muzieknieuwtjes.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Nieuws · Sugar Lee Hooper Nieuws