Top vijf best bekeken ‘NPR Tiny Desk Concerts’

Geschreven door op 12 september 2019 om 16:59
Tiny Desk Concerts - foto: Selena N. B. H. via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Het Amerikaanse concept bestaat inmiddels ruim tien jaar. Een goede reden om de vijf best bekeken NPR Tiny Desk Concerts op een rijtje te zetten.

Onstaan ‘NPR Tiny Desk Concerts’

In 2008 verlaten NPR’s ‘All Songs Considered’ host Bob Boilen en editor Stephen Thompson gefrustreerd een bar. Ze kunnen de muziek niet goed verstaan dankzij het geluid van het publiek. Thompson grapte dat de muzikant, folkzangeres Laura Gibson, gewoon langs moest komen bij host Boilen. Nog geen maand later kwam de artiest daadwerkelijk langs voor een mini-concert. De opname van het optreden kwam als eerste Tiny Desk Concert online.

Met het optreden van Laura Gibson was de muzikale ontdekkingsreis van NPR begonnen. Het concept is simpel, maar briljant. Meer sessie’s volgen en bekende en minder bekende artiesten komen langs voor een kleinschalig live optreden. Fans zitten dichtbij de artiesten, wat een kleine en intieme sfeer met zich mee brengt. De optredens worden opgenomen en online gepubliceerd.

5. Adele

YouTube player

In deze sessie laat een 23-jarige Adele zien dat zij een briljante performance in huis heeft. Het optreden van de Britse zangeres betovert het publiek terwijl ze ‘Someone Like You’, ‘Chasing Pavements’ en ‘Rolling In The Deep’ zingt. Het beeld is niet geweldig, maar Adele weet dit te compenseren met een geweldig stemgeluid. Deze sessie is een absolute aanrader voor elke muziekliefhebber.

4. Lianne La Havas

YouTube player

Op nummer vier staat Lianne La Havas. Schijnbaar moeiteloos zingt de Britse folk- en soulzangeres op een manier die het hart raakt. La Havas begeleidt zichzelf met de gitaar. Daarbij wordt zij ondersteund door een piano en achtergrondzangeressen. In de sessie komen de nummers ‘What You Don’t Do’, ‘Unstoppable’ en ‘Forget’ voorbij.

3. T-Pain

YouTube player

Extra bijzonder was de verschijning van T-Pain bij NPR Tiny Desk Concert. De artiest staat bekend om veelvuldig autotune gebruik. De autotune wordt door veel artiesten gebruikt als truc om onzuivere zang te verhullen. De artiest bewijst in zijn sessie echter dat hij een indrukwekkende zangprestatie kan leveren zonder trucage. Bekijk het resultaat hieronder, en oordeel zelf!

2. Mac Miller

YouTube player

De kennis van nu maakt dit optreden extra speciaal. Een maand voordat de rapper overleed, kwam Mac Miller langs voor een Tiny Desk Concert. Tijdens de sessie speelt de artiest nummers van zijn laatste album ‘Swimming‘. Hij wordt hierbij onder andere bijgestaan door een strijkkwartet en meester van de basgitaar Thundercat. De nummers ‘Small World’, ‘What’s The Use'(feat Thundercat) en ‘2009’ komen in deze sessie voorbij.

1. Anderson .Paak & The Free Nationals

YouTube player

Het optreden dat Anderson .Paak & The Free Nationals geven, is niet in één hokje te stoppen. Invloeden van Jazz, funk en R&B passeren moeiteloos de revue in een sessie van ruim 15 minuten. De mannen spelen een ontzettend energieke set met nummers als ‘Come Down’, ‘Heart Don’t Stand A Change’, ‘Put Me Thru’ en ‘Suede’.

Tiny Desk Concert?

Nog geen genoeg gehad? Meer Tiny Desk Concert video’s zijn te vinden op de website of het Youtube kanaal van NPR.

 

Bron: Youtube

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.