Zonovergoten editie Best Kept Secret gedomineerd door queen Lizzo, 3D-brillen en een overload aan foodtrucks

Geschreven door op 4 juni 2019 om 13:15
Best Kept Secret 2019 - Foto: Jokko (Best Kept Secret)

Best Kept Secret zit erop! Duizenden fans konden tussen 31 mei en 2 juni volop genieten van zon, strand en de beste muziek. Artiesten Nieuws was erbij!

Best Kept Secret 2019

Bon Iver prijkt de eerste festivalavond als headliner op de ONE. Zijn concert laat zich het best omschrijven als een omgekeerde muzikale chronologie van de gevoelige muzikant. ’22, A Million’ – Bon Iver’s meest recente plaat – staat bomvol elektronische tracks met de meest cryptische titels, begeleid door vervormde vocals. Hier en nu komt dit goed tot zijn recht: de meerstemmige en onherkenbare vocals spoelen in salvo’s als golven over het strand van de ONE.

Later knipoogt Bon Iver naar de tijd dat zijn albums nog vol stonden met plaatsnamen (Bon Iver, Bon Iver). Met ‘Calgary’ dompelt hij het strand vervolgens in een melancholisch bad. Tot slot sluit hij de act met waar het allemaal begon. Iedereen herkent het kwetsbare ‘Skinny Love’. Even met zijn allen terug naar de eenzame houten cabin in Wisconsin waar het allemaal begon.

Bon Iver op Best Kept Secret 2019 - Foto: Ben Houdijk (Best Kept Secret)

Bon Iver op Best Kept Secret 2019 – Foto: Ben Houdijk (Best Kept Secret)

Fat White Family irritant en faniscerend

Fat White Family staat met zeven man sterk opgesteld in de TWO. De psychedelische postpunk formatie uit Londen wringt en schuurt met krijsende saxofoonsolo’s en bijna valse cow bells (kan dat?). Frustrerende riffs en baslijnen die recht tegen de zang van Lias Kaci Sauodi ingaan zijn evengoed irritant als fascinerend.

De show van Fat White Family voelt als een soort auto-ongeluk, waar je niet naar wil kijken, maar het toch blijft doen. Al met al een tragisch familie-uitje in de TWO, een perfect moment om al je zonden te overdenken. Gelukkig blijkt de zon nog steeds te schijnen wanneer men verdwaast weer de tent uitloopt.

Fat White Family op Best Kept Sectet 2019 - Foto: Best Kept Secret

Fat White Family op Best Kept Sectet 2019 – Foto: Best Kept Secret

Wie Mac DeMarco een beetje kent, weet ook dat ze tijdens zijn liveshow veel grappen en grollen te verduren krijgen. Tussen de nummers door spit Mac menig oneliners die we daarna alweer vergeten zijn. Niet heel erg, want Mac DeMarco speelt precies op dat tijdstip waarop het Best Kept-publiek de dronkenschap tegemoet gaat.

Tijdens de laatste uurtjes zon staat menigeen te pootjebaden in het meer, of voorzichtige dansjes te wagen op het zandstrand. Chillen op een picknickkleedje of tevreden staan meeknikken met een biertje in je hand is natuurlijk ook helemaal prima. DeMarco’s hitjes ‘Salad Days’, ‘Cooking Up Something Good’ en ‘Chamber of Reflection’ vormen een perfecte soundtrack voor dit zonnige uur.

Kraftwerk bijzondere headliner

Een flink halfuur voordat het de beurt is aan Kraftwerk, lopen (naast de rupsen) hordes mensen in een processie achter kleine terreinwagentjes aan. Gratis bier? Dat helaas niet. Brilletjes. En daar verschijnt het viertal dan: de Duitse pioniers van de elektronische muziek. Met overigens nog één officieel Kraftwerk-lid, de 72-jarige Ralf Hüter.

Kraftwerk sluit de mainstage op deze zaterdag af met een heuse 3D show. Wat dat precies moge inhouden, werd tijdens de show niet helemaal duidelijk. De visuals waren typisch Kraftwerk: statig, electronisch, robotische computeranimaties, maar veel voegde het 3D effect eerlijk gezegd niet toe. Al leverde het wel geinige publiekfoto’s op.

Klassiekers ‘Autobahn’, ‘Tour the France’ en Computer Love passeren allemaal de revue. Het spreekwoordelijke vuurwerk blijft uit, maar Kraftwerk is wel een bijzondere headliner.

Kraftwerk op Best Kept Secret 2019 - Foto: Best Kept Secret

Kraftwerk op Best Kept Secret 2019 – Foto: Best Kept Secret

SOPHIE verrast na Kraftwerk de TWO met een eigentijdse visie op elektronische muziek. Vanuit het niets prijkt haar donker silhouet met signature rode krullen, haar gezicht is niet te zien. Achter haar flitsen lasers in epileptisch tempo. De enige keer dat ze oplicht is wanneer ze onder luid gejuich nonchalant een sigaret opsteekt zonder maar één vin te voeren en haar samples moeiteloos door te laten lopen. Ondertussen bombardeert de mysterieuze producer de TWO met vocal-heavy tracks vol met eigenzinnige ‘hyperkinetische’ geluiden.

SOPHIE creëert haar eigen universum waar zoete pop-vocals soms samensmelten met en soms doelloos rondzwerven in een chaos van hyperactieve beats. Niet iedereen lijkt dit eclectisch experiment te waarderen. Gelukkig slaat SOPHIE’s ‘ASMR on steroids’ bij de lucky few vooraan zeker aan. Een waardige afsluiter voor de TWO op zaterdag.

Kippenvel bij 32 graden

Met haar twee flamboyante vogue-dansers regeert Princess Nokia zondagmiddag over de TWO. Haar lines worden moeiteloos gespit tussen alle choreografie door, al neemt Princess Nokia regelmatig een drinkpauze. Aan het einde van haar zet legt ze uit dat ze gedehydrateerd is, wat wil je ook met temperaturen als vandaag, en dat ze daarom wat rustiger aan moet doen dan normaal. Waarschijnlijk ook dat ze daarom haar set helaas wat vroegtijdig stopt, maar niet zonder toegift bestaand uit een excentrieke danssessie van haar podiumgenoten. Nog even tijd om die booty te shaken.

Princess Nokia op Best Kept Secret 2019 - Foto: Jokko (Best Kept Secret)

Princess Nokia op Best Kept Secret 2019 – Foto: Jokko (Best Kept Secret)

Kate Tempest predikt in de FIVE haar raps en uitzinnige, maatschappijkritische spoken word. De FIVE trekt veel publiek op deze zonnige namiddag, velen zijn waarschijnlijk ook op zoek naar schaduw, maar hangen binnen de kortste keren aan de lippen van de Britse. Tempest staat bekend om haar rake teksten, ieder nummer is stuk voor stuk een waterval aan woorden over de mensheid, liefde en het leven. Beduusd loopt het publiek te tent uit nadat ze een confronterende spiegel is voorgehouden. Kate Tempest zorgt zowaar voor kippenvel terwijl het 32 graden is.

Lizzo brengt empowerment en body positivity

Het absolute hoogtepunt van het weekend vond gek genoeg plaats in een van de kleinere tenten. Lizzo is bij uitstek de zelfgekroonde koningin (maar dan zonder kroon) van dit festival, een titel waar ze hard voor (t)werkt en ook meer dan verdient. Lizzo brengt een flinke portie empowerment en body positivity verpakt in een jasje van uitzonderlijk aanstekelijke R’n’B pop.

Halverwege haar optreden krijgt Lizzo het voor elkaar om de volle FIVE, inclusief iedereen daarbuiten, in koor ‘biiiiiiiiiitch’ te laten zingen. Een bijna religieuze ervaring waar Lizzo zelf ook zeer van onder de indruk is. Ze laat het moment zelfs vastleggen voor op haar instagram.

Of dat het hoogtepunt van haar optreden was? Die keuze is moeilijk. De twerkshow van haar en haar danseressen tijdens ‘Tempo’ was ook zeer indrukwekkend. Of misschien wel de dwarsfluitsolo tijdens ‘Juice’. Als je hierbij was, heb je een legendarische show mogen aanschouwen. Op zo’n klein podium gaan we Lizzo hierna niet meer zien (en terecht).

Best Kept Secret 2019 - Foto: Jokko (Best Kept Secret)

Best Kept Secret 2019 – Foto: Jokko (Best Kept Secret)

Vuurwerk bij Christine en the Queens

Chris, beter bekend als Christine and the Queens (maar we hebben geen tijd meer voor de ‘tine’ of the queens), brengt zoals verwacht een ijzersterke show naar het Best Kept Secret strand. De Française is misschien niet een gedroomde headliner, maar een paar jaar geleden bewees Chris in de stromende regen dat ze makkelijk haar mannetje kon staan op het hoofdpodium.

Credits hiervoor gaan ook zeker naar haar zes belachelijk getalenteerde dansers. Tijdens de show smelten Christine’s teksten en de choreografie naadloos samen. Ze bezingt liefde en seksualiteit op zo’n catchy manier dat je er wel naar moet luisteren. Het bewegende decor en het spetterende vuurwerk zijn de kers op de taart van deze fenomenale show.

Christine and the Queens op Best Kept Secret 2019 - Foto: Best Kept Secret

Christine and the Queens op Best Kept Secret 2019 – Foto: Best Kept Secret

Vrouwen domineren tweede helft Best Kept Secret 2019

Al met al was het een geslaagde, zonnige zevende editie van Best Kept Secret. Niet per sé memorabel om de line up of bijzondere headliners, maar zeker een grote verscheidenheid aan artiesten waarin veel te ontdekken viel. De vrouwen domineren zonder twijfel de tweede helft van het festival. Een mooie ontwikkeling van het festival.

Het festival is naast een onuitputbare bron van muziek ook zeker een mooie verschijning op zich. Te midden van het bos en het meertje van de Beekse Bergen geeft de locatie een dromerige sfeer aan de gehele festivalervaring. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grote verscheidenheid aan foodtrucks. Waar je op andere festivals vooral moet teren op friet en pizza, is het aanbod in Hilvarenbeek groots, biologisch, vegan, mediterraans en Aziatisch. Dit zorgt voor een net zo’n grote fear of missing out food-wise als op muziekgebied.

Best Kept Secret 2019 - Foto: Best Kept Secret

Best Kept Secret 2019 – Foto: Best Kept Secret

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.