OIJ staat met EP ‘Wabi Sabi’ voor creatieve vrijheid en duurzaamheid

Geschreven door op 21 juli 2017 om 14:16
OIJ LIVE BIG - by HAYO EISENGA (Persbericht BAAS)

Valentijn Crouwel, beter bekend als OIJ, bracht op 30 juni zijn EP Wabi Sabi uit. Artiesten Nieuws sprak met de Amsterdamse muzikant over zijn nieuwste project.

Only In Japan

OIJ staat voor Only In Japan. Het gaat Valentijn om de illusie van het onbekende. Hij schetste al een beeld van Japan in zijn hoofd, lang voor hij het land bezocht. “In Japan zijn de mensen overdag strak in pak, werken ze op kantoor en houden ze zich aan de regels. ’s Avonds verandert dit en doen ze de raarste dingen. Deze combinatie wil ik ook in mijn muziek voortbrengen.”

‘Wabi Sabi’

Wabi Sabi bevat zes nummers met bijdragen van onder andere Gia Koka, Maydien en Jesse Nambyar. Valentijn vind het lastig één nummer van de EP te kiezen dat ‘OIJ’ schreeuwt: “Alle tracks zijn erg gevarieerd op een bepaalde manier. OIJ is niet te omschrijven met één liedje, iedereen moet gewoon naar het hele ding luisteren om alle kanten van OIJ te ontdekken.”

Valentijn luistert zelf ook naar andere muziekgenres dan wat hij zelf produceert. Dit omdat hij niet onbewust iets wil recreëren wat al eerder gedaan is. Onder zijn inspiratiebronnen vallen muzikale grootheden als Drake, FKA Twigs, Bryson Tiller, Banks en James Blake.

Very excited to share that Wabi Sabi is now also available on vinyl! ?Artwork by @jessyvandinther ?

Een bericht gedeeld door OIJ (@oijmusic) op

Duurzame lichtshow

De singer-songwriter en producer is een ware duizendpoot. Dit is hij in de studio, zoals te horen is op Wabi Sabi, maar ook op het podium. OIJ zit als muzikant een beetje tussen een DJ en band in. Hierdoor heeft hij het maar druk op het podium. Zo is hij tijdens zijn shows bezig met zijn synthesizers, het mixen van tracks, het bedienen van zijn drumpad, en nog veel meer. Om de show toch interessant te houden bouwde hij een kooi van lichtstaven die voor spectaculaire lichteffecten zorgen. Meestal loopt zo’n enorme lichtshow op niet-duurzame, eindige energie, maar ook hier heeft OIJ aan gedacht.

“Mijn hele show draait op een batterij die ik met groene energie oplaad. Ik vind het leuk om me bezig te houden met nieuwe technieken en al helemaal als deze ook nog eens goed zijn voor de wereld. Ik laat op deze manier zien dat het ook duurzaam kan. Ik kan de wereld niet in mijn eentje verbeteren, maar als ik genoeg mensen inspireer kan het echt een verschil maken.”

Toekomstplannen

OIJ bracht Wabi Sabi nog geen maand geleden uit. Toch weet de muzikant al goed waar hij naartoe wil werken. Zo is het zijn doel om ooit op een festival als Coachella of Lowlands te staan en om de soundtrack van een enorme blockbuster te produceren.

Voor nu is Valentijn blij dat Wabi Sabi eindelijk uit is (ook op vinyl!) en hoopt hij spoedig te gaan touren.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Interviews · OIJ Nieuws