Live Report: Peter Hook toert met Joy Division & New Order albums

Geschreven door op 30 oktober 2017 om 14:01
Peter Hook - Foto: Guido van Nispen (Flickr, license CC BY 2.0)

Afgelopen week toerde Peter Hook met de ‘Substance’ albums van Joy Division & New Order door Nederland. Artiesten Nieuws was erbij op woensdag 25 oktober in een uitverkochte Maassilo in Rotterdam.

Voormalig bassist Joy Division & New Order weet van geen ophouden

Peter Hook, de voormalige bassist van Joy Division en New Order, besloot een aantal jaar geleden om alle albums van beide bands live, integraal te gaan uitvoeren. Dit in eerste instantie als een eerbetoon aan deze albums. Een prettige bijkomstigheid voor Peter, die in 2009 uit New Order is gezet, is dat zij hier totaal niet blij mee zijn.

In Nederland bracht hij de Joy Division albums ‘Closer’ en ‘Unknown Pleasures’ al integraal ten gehore in 2011. Daarna volgden ook de eerste New Order albums. Het doel is om uiteindelijk alle Joy Division- en New Order albums (waar Peter aan heeft meegewerkt) live uit te voeren.

Dit maal is het de beurt aan de verzamelalbums van Joy Division en New Order, beide genaamd ‘Substance’.

Twee albums met 31 nummers in drie uur tijd

De lat ligt hoog, op het programma staan 31 nummers. Peter Hook trekt er dan ook drie uur voor uit om dit in zijn geheel te gaan uitvoeren. De avond bestaat uit twee sets. Iedere set één album, beide voorafgegaan door nog een aantal extra nummers. We kunnen Peter Hook zeker niet verwijten het er gemakkelijk van af te gaan maken.

New Order – ‘Substance’

De eerste set begint met het ‘Substance’ album van New Order. Om het publiek op te warmen wordt dit vooraf gegaan door de tracks ‘In a Lonely Place’, ‘Procession’ en ‘Cries & Whispers’. Peter speelt met zijn huidige band The Light. Zij hebben ondertussen al een ruime ervaring in het vertolken van dit werk. De band benadert het geluid van het originele album heel goed. Het donkere geluid van New Order wordt hier extra benaderd door Jack Bates die net als Peter bas speelt.

Eerlijk is eerlijk, Peter Hook is niet de beste zanger. Zolang de nummers vrij laag gezongen worden, is dit geen probleem en klink het lekker. Echter werden deze nummers oorspronkelijk allemaal door Bernard Sumner gezongen en hij heeft nu eenmaal een groter bereik dan Peter Hook. Gelukkig is er besloten om in een aantal gevallen gitarist David Potts de zang op zich te laten nemen.

Favorieten in deze set zijn ‘Blue Monday’, ‘Confusion’ en ‘True Faith’.

Peter Hook tijdens een eerder concert in Paradiso - Foto: Laura Rosierse (Artiesten Nieuws)

Peter Hook tijdens een eerder concert in Paradiso – Foto: Laura Rosierse (Artiesten Nieuws)

Joy Division – ‘Substance’

Na een korte pauze is het tijd voor de tweede set. Ondanks dat beide albums even goed zijn, blijkt dat het merendeel van het publiek voor het Joy Division werk is gekomen. Ook nu weer wordt de set vooraf gegaan door een drietal songs (‘No Love Lost’, ‘24 Hours’ en ‘Disorder’).

Het stembereik van Peter Hook sluit veel beter aan bij de zangpartijen die oorspronkelijk door Ian Curtis gezongen werden. De nummers klonken dan ook net zo goed als dat ze destijds opgenomen waren, een waardig eerbetoon.

Nummers als ‘Transmission’ en ‘Atmosphere’ laten de Maassilo heerlijk resoneren. Na dertig nummers eindigde de avond met publiekslieveling ‘Love Will Tear Us Apart’.

Peter Hook in Maassilo - Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Peter Hook in Maassilo – Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

We hopen dat Peter Hook zich aan zijn belofte houdt om alle albums op deze manier live uit te voeren. De volgende keer zijn wij dan zeker weer van de partij.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.