Jaap van Zweden wordt nieuwe chef-dirigent New York Philharmonic

Geschreven door op 28 januari 2016 om 14:17
Jaap van Zweden - Fotocredits Tuan Hoang Nguyen (CC Flickr) Jaap van Zweden - Fotocredits Tuan Hoang Nguyen (CC Flickr) (CC BY-NC 2.0)

Jaap van Zweden wordt de nieuwe chef-dirigent van het New York Philharmonic. Het orkest heeft dat op woensdag 27 januari bekendgemaakt.

 

Jaap van Zweden - Fotocredits Tuan Hoang Nguyen (CC Flickr)

Jaap van Zweden – Fotocredits Tuan Hoang Nguyen (CC Flickr)

Jaap van Zweden chef-dirigent

Nederland mag weer eens trots zijn op haar bijdrage in de muziekwereld. De Nederlandse violist en dirigent Jaap van Zweden wordt vanaf zomer 2017 de nieuwe chef-dirigent bij het New York Philharmonic. De 55-jarige Amsterdammer gaat daarmee een van de grootste en belangrijkste symfonieorkesten ter wereld leiden. In New York volgt Van Zweden huidige chef-dirigent Alan Gilbert op, die nog tot de zomer van 2017 aanblijft.

Van Zweden treedt daarnaast in de voetsporen van grote namen als Gustav Mahler, Leonard Bernstein en Arturo Toscanini. Vandaag de dag is Van Zweden nog chef-dirigent bij het Dallas Symphony Orchestra en het Hong Kong Philharmonic. Hij laat in een verklaring het volgende weten:

Dit is een van de gelukkigste dagen van mijn leven en een wens die uitkomt. Om gevraagd te worden door de geweldige muzikanten van het New York Philharmonic en het bestuur van dit iconische instituut is een ware eer. Als muzikanten streven we ernaar om alles te geven voor ons publiek door de muziek te delen van getalenteerde componisten uit het verleden en heden. Mijn familie en ik kijken er naar uit om echte New Yorkers te worden net zoals ik was tijdens mijn dagen op Juilliard.

Concertmeester

Jaap van Zweden is geen onbekend figuur in de Nederlandse muziekwereld. Hij studeerde bij onder anderen Louise Wijngaarden en Davina van Wely. In 1977 won Van Zweden het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Hierna vertrok hij naar New York om te studeren aan de Juilliard School. Van 1979 tot 1995 was Van Zweden eerste concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij was daarmee de jongste concertmeester die het orkest ooit had.

Grote kansen heeft hij gekregen van Joop van den Ende, die een aantal jaren zijn manager is geweest en hem bij grote orkesten heeft voorgesteld.

 

Bron: New York Philharmonic

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Volg Artiestennieuws en blijf altijd op de hoogte van de belangrijkste concertaankondigingen en de leukste muzieknieuwtjes.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Jaap van Zweden Nieuws · Nieuws