Live Report: Dropkick Murphys brengt een stukje Ierland naar Amsterdam

Geschreven door op 12 februari 2018 om 17:27
Al Barr (Dropkick Murphys) - photocredits: digboston - wikimedia commons (CC BY 2.0)

Op zaterdagavond 10 februari vond er een waar Iers volksfeest plaats in AFAS Live. Dropkick Murphys en Flogging Molly brachten Amsterdam een muzikaal bezoek. Artiestennieuws was erbij! 

Nadat op 11 oktober vorig jaar de kaartverkoop van start ging, werd de populariteit van beide bands onmiddellijk duidelijk. De tickets voor het concert van Dropkick Murphys vlogen snel de deur uit. Om de fans niet teleur te stellen, werd later een tweede concert aangekondigd. Ook deze raakte in een mum van tijd stijf uitverkocht. De verwachtingen zijn zodoende hooggespannen. Doen beide bands hun bekendheid eer aan?

Flogging Molly warmt zaal op

Het feit dat Flogging Molly het voorprogramma van de avond is, doet de band eigenlijk tekort. Dat wordt tijdens hun spectaculaire optreden andermaal bevestigd. De band, die vorig jaar in het voorprogramma van Volbeat in Eindhoven stond, heeft het poppodium snel plat. De bekende klassiekers als Swagger en Drunken Lullabies moeten het publiek weliswaar slechts opwarmen voor de headliner van de avond, maar al snel danst iedereen in de zaal mee alsof Flogging de hoofdact is. Leadzanger Dave King toont naast zijn muzikale talent ook zijn neusje voor entertainment. De 56-jarige Ier vermaakt het publiek met verhalen over de (drank)cultuur van zijn thuisland. Het verklaart de titel van hun meest recente album Life is Good, die op een vlag achter het podium hangt. Het meest bekende werk van de band, Devil’s Dance Floor, zorgt voor een uitstekende voorzet richting Dropkick. Zonder de befaamde bierdouche is het uiteraard geen Ierse avond en deze ontbreekt tijdens de set dan ook niet.

Na het optreden bedankt King zijn bandleden en het publiek. Een speciaal bedankje is er voor zijn vrouw, violist en fluitist van de band, Bridget Regan. Nadat zij door de zanger liefkozend als “my partner in crime”  wordt aangeduid, is het voor de 5500 aanwezigen wachten op het hoofdprogramma van de avond.

Dropkick Murphys maakt af waar Flogging aan begint

Ondanks dat Dropkick zich profileert als Ierse volksband, liggen de wortels in Boston (Amerika). Doordat het nummer I’m Shipping up to Boston aan de Oscarwinnende film The Departed werd verbonden, raakte de band bekend bij het grotere publiek. Vorig jaar bracht de headliner van de avond hun nieuwste album 11 Short Stories of Pain & Glory uit, dat centraal staat op deze avond. Doordat liefst 24 nummers de revue passeren, gaat dit echter niet ten koste van het klassieke repertoire. Vrijwel iedereen die aan Dropkick Murphys denkt, haalt gelijk hun persoonlijke hits als Rose Tattoo en hun vertolking van het Ierse anti-oorlogslied Johnny I Hardly Knew Ya voor de geest. Ook wordt een cover van Folsom Prison Blues van Johnny Cash gespeeld, die de ambiance versterkt. De rauwe en luide stem van zanger Al Barr beperkt zich, in tegenstelling tot Flogging Molly, slechts tot het muzikale gedeelte. Waar de band vaak enkele politieke statements op het podium vertolkt, houdt Dropkick nu alleen vast aan de muziek. Dit komt de amusementswaarde niet geheel ten goede, maar de ritmische klanken uit de instrumenten compenseren dit enigszins.

Let’s go Murphys

Enkele moshpits en rondvliegende bierbekers gaan nog door de zaal, als met de rauwe klanken van The Boys Are Back en Until the Next Time de avond waardig wordt afgesloten. Het publiek bedankt de band door massaal het “Let’s go Murphys” in te zetten. De hooggespannen verwachtingen na de drukke kaartverkoop, zijn door beide bands meer dan waar gemaakt. Echte fans hoeven niet lang te wachten om de Murphys andermaal te zien. Op 18 februari treedt de band nogmaals op in AFAS Live, om opnieuw een beetje Ierland naar Nederland te brengen.

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.