Ticketmaster staat ticketdoorverkoop via andere platformen voortaan toe

Geschreven door op 19 juni 2024 om 14:05
Ticketmaster, Coronamaatregelen, culturele sector, noodfonds muziek, Ulver, DGTL, concert, publiek - Foto: Pexels (Publiek Domein)

Muziekfans die via Ticketmaster een concertkaartje hebben gekocht, kunnen deze voortaan zonder problemen doorverkopen op andere platforms. Die toezegging heeft de ticketshop gedaan naar aanleiding van een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt.

Ticketmaster staat doorverkoop toe

De ACM stelde onlangs een onderzoek in naar belemmeringen van Ticketmaster wanneer klanten hun tickets proberen te verkopen. De mobiele tickets van Ticketmaster kunnen enkel verkocht worden via het doorverkoopsysteem van Ticketmaster zelf. De ACM was bezorgd dat deze belemmeringen voor een oneerlijke markt zorgen: “Als er te weinig concurrentie is op het gebied van doorverkoop, leidt dat vaak tot hogere kosten, slechtere voorwaarden en een slechtere service voor consumenten.”

Ticketmaster heeft nu beloofd om deze belemmeringen weg te nemen. Muziekfans kunnen zodoende onbezorgd hun tickets doorverkopen via een doorverkoopplatform naar keuze, zoals bijvoorbeeld Ticketswap of Topticketshop. De ACM blijft wel toezicht houden of deze toezeggingen daadwerkelijk nageleefd worden. De toezichthouder wil deze bindend verklaren, waarna het onderzoek definitief wordt stopgezet.

Monopoliepositie

Ticketmaster ligt al langere tijd onder vuur vanwege zijn monopoliepositie op de ticketmarkt. Zo vroegen kamerpartijen SP, GroenLinks en PvdD eerder dit jaar naar een onderzoek naar Ticketmaster naar aanleiding van een geschil omtrent de doorverkoop van tickets voor Lowlands. Kaarten voor het festival konden alleen via Ticketmaster doorverkocht worden.

Wederverkopers mochten maximaal twintig procent bovenop de originele ticketprijs vragen, terwijl Ticketmaster zelf ook twee keer servicekosten in rekening bracht. Hierdoor werden Lowlands tickets voor meer dan 400 euro verkocht op Ticketmaster. De originele ticketprijs was 300 euro.

Amerika

Ook in het buitenland ligt Ticketmaster onder vuur. De Amerikaanse overheid heeft Ticketmaster en moederbedrijf Live Nation aangeklaagd vanwege zijn dominante positie op de evenementenmarkt. Dit zorgt voor hogere prijzen voor consumenten, minder kansen voor artiesten en promoters en weinig keuze voor concertzalen op het gebied van ticketaanbieders. De overheid hoopt de monopolie van Ticketmaster te kunnen verbreken en een eerlijkere markt voor concert- en evenemententickets te kunnen creëeren.

Live Nation managed in Amerika meer dan 400 artiesten, controleert ruim zestig procent van de concertpromoties in grote zalen en bezit ruim zestig procent van de grote amfitheaters.

 

Bron: Parool

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Volg Artiestennieuws en blijf altijd op de hoogte van de belangrijkste concertaankondigingen en de leukste muzieknieuwtjes.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Ticketmaster Nieuws