Top 10 verborgen boodschappen in muziek

Geschreven door op 12 november 2015 om 12:53
Bruce Springsteen (E Street Band, cropped) - Fotograaf Bill Ebbesen - Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Muziek kent talloze verborgen boodschappen. Onderstaande nummers die artiesten uitbrachten klinken voortaan een stukje anders in jouw oren…

10. The Beatles – Rain

Rain werd door The Beatles opgenomen tijdens de sessies voor het album Revolver (1966). Het nummer verscheen uiteindelijk nooit op de plaat, maar was wel te vinden als B-kant voor de singlePaperback Writer. Desondanks is Rain bij veel muzikanten bekend: het maakte het publiek namelijk bekend met ‘backmasking’. Dit is het toevoegen van achterstevoren afspeelbare muziekpartijen. Zo zijn de vocalen van het laatste refrein van Rain omgedraaid in het nummer geplaatst.

YouTube player

Als je Rain achterstevoren afspeelt, is de zin “If the rain comes, they run and hide their heads.” te horen.

09. B-52?s – Detour Thru Your Mind

De populariteit van het omgedraaid opnemen van muziekpartijen werd al snel overgenomen door andere bands. Dit ging niet geheel zonder problemen: wereldwijd werden (met name metal)muzikanten beschuldigd voor het – al dan niet opzettelijk – gebruiken van satanische ‘backmaskteksten’. Gelukkig bleven artiesten ook de humoristische kant van de techniek inzien.

YouTube player

Als je Detour Thru Your Mind achterstevoren afspeelt, is het volgende te horen: “I buried my parakeet in the backyard. Oh no, you’re playing the record backwards. Watch out, you might ruin your needle.”

08. Green Day – Wake Me Up When September Ends

Niet enkel ‘backmasking’ is een techniek om bepaalde boodschappen over te brengen. Tegenwoordig bieden clips een ideale uitkomst voor de artiest om een statement te maken. Het bekende Wake Me Up When September Ends van Green Day is daar een goed voorbeeld van. De clip die bij de hit hoort toont namelijk een koppel dat wordt verscheurd door de oorlog in Irak. Politieke onrust staat namelijk centraal in het nummer, toch?

YouTube player

Nee! In de bekende Green Day-hit staat het begrip ‘verliezen’ namelijk centraal. Zanger Billie Joe Armstrong schreef het nummer ter ere van zijn vader die overleed toen Armstrong slechts tien jaar jong was…

07. The Eagles – Hotel California

Het zijn niet alleen videoclips die je op verkeerde gedachten kunnen brengen. Zo bracht The Eagles in 1976 het beroemde nummer Hotel California uit. Door zinnen zoals “Such a lovely face, plenty of room at the Hotel California.” en “We haven’t had that spirit here nineteen sixty nine.”, werd het nummer al snel in verband gebracht met ongelovigheid, prostitutie en drugs.

Het nummer heeft niets te maken met de genoemde taboe-onderwerpen. Hotel California is volgens de artiesten zelf een interpretatie van het luxe leven in Los Angeles.

YouTube player

06. Soundgarden – 665

Weer een luchtig staaltje ‘backmasking’! Ook Soundgarden ging in op de (veelal onterechte) kritiek die artiesten ontvingen vanwege mogelijke duivelsverheerlijking. Dit deed de band door middel van een parodie op het woord ‘satan’ in het nummer 665, dat op zichzelf al een woordspeling is op het bekende getal 666.

YouTube player

Als je 665 achterstevoren afspeelt, is onder andere het volgende te horen: “Santa is King. Hail Santa! I love you baby.”

05. Blues Traveler – Hook

Hook is een erg standaard nummer dat – los van een mondharmonica – redelijk eentonig blijft. En dat is precies wat Blues Traveler met het nummer probeerde te bereiken. Hook is namelijk geschreven volgens de zogenaamde ‘Canon in D-formule’, waarin één bepaald akkoordenschema (D – A – Bm – F#m – G – D – G – A) onveranderd wordt gespeeld. Blues Traveler bewijst met deze hit dat deze formule – die terug te vinden is in menig muziekstuk – succesvol is.

YouTube player

Nog opmerkelijker wordt het wanneer je de tekst van Hook opmerkt. Al vanaf de openingszin “It doesn’t matter what I say, so long as I sing with inflection.” wordt er namelijk gezongen over ‘hoe de zanger niks nuttigs te zeggen heeft’. De massa luistert het toch wel… En dat blijkt, aldus deze hilarische uitleg.

04. Nena – 99 Luftballons

Draait ergens het vrolijke 99 Luftballons van Nena, dan wordt het refrein vaak in gebrekkig Duits meegebruld. Want wat maakt het uit wat de exacte tekst is? Het nummer is erg pakkend en brengt bij veel mensen een glimlach op het gezicht. Er zijn namelijk weinig dingen waar je vrolijker van wordt dan 99 ballonnen die een weg vinden naar de horizon.

YouTube player

Toch schuilt ook in dit Duitse popnummer een duister verhaal: wie een beetje Duits kan (of de ietwat aangepaste Engelstalige heruitgave beluistert), merkt op dat 99 Luftballons een anti-oorlog nummer is. Volgens de tekst worden de opstijgende ballonnen aangezien voor ufo’s, waarna militaire diensten ingrijpen. Het voorval mondt uiteindelijk uit in een grootschalige oorlog.

03. The Police – Every Breath You Take

Sting schreef dit nummer nadat hij en zijn toenmalige vrouw Frances Tomelty gescheiden waren. Het nummer beschrijft het gemis van een ander. Zo bezingt de ik-figuur constant hoe hij zijn meisje ontzettend mist: “Since you’ve been gone, I’ve been lost without a trace” en “How my poor heart aches with every step you take.”

YouTube player

Pure liefde? Het begrip ‘obsessie’ sluit beter aan… Wie goed naar de tekst van Every Breath You Take kijkt, ziet het sinister gehalte van de song. De ik-persoon is namelijk niets minder dan een stalker.

02. Bruce Springsteen – Born in the U.S.A.

Born in the U.S.A. van Bruce Springsteen is één van de meest succesvolle opnames ooit. Mede dankzij de focus op de Verenigde Staten werd het album, vernoemd naar de titeltrack, meer dan tien miljoen keer verkocht. Nog steeds vindt het “pro-Amerikaanse” nummer gemakkelijk een weg naar menig huiskamer. Zelfs tijdens belangrijke gebeurtenissen in ‘The land of the free’ wordt Born in the U.S.A. gedraaid!

YouTube player

Ironisch genoeg is Born in the U.S.A. één groot protest tegen de Amerikaanse regering. ‘The Boss’ vertelt over de onvrijwillige bijdrage die burgers opgelegd krijgen in een natie die hunkert naar oorlog.

01. Jimi Hendrix – The Star-Sprangled Banner

Wie ‘Woodstock’ zegt, zegt vrede, drugs en Jimi Hendrix. Het optreden dat de gitaarvirtuoos in 1969 gaf, is de geschiedenisboeken ingegaan als één van de meest memorabele concerten ooit. Niet alleen vanwege de geweldige twee uur durende set die Hendrix als afsluitende act van een legendarisch festival gaf: Jimi gaf zelfs een ode aan de (nog) aanwezige Amerikanen door het volkslied te spelen!

YouTube player

Waar Bruce de oorlogspositie van de Verenigde Staten beschrijft met woorden, gebruikt Jimi Hendrix enkel zijn gitaar. De legendarische solo van de gitaarvirtuoos begint met de gebruikelijke zanglijnen van het Amerikaanse volkslied The Star-Sprangled Banner. Maar waar gebruikelijk de zin “And the rockets red glare.” (vanaf 01:15 in bovenstaande clip) wordt gezongen, valt Jimi in met onheilspellende gitaargeluiden. Huiveringwekkend zijn de nagebootste bommen, machinegeweren en schreeuwen…

Bonus. Led Zeppelin – Stairway to Heaven

Stairway to Heaven van Led Zeppelin staat bekend als ‘het beste nummer ter wereld, geschreven door de beste band ter wereld’. De titel verwijst naar een weg naar de hemel, waardoor het nummer doorgaans wordt geassocieerd met het bereiken van een hoger doel. Ondanks ontkenningen van de bandleden, wordt ook deze acht minuut durende goddelijke compositie beschuldigd van satanische ‘backmasking’. Was Highway to Hell een toepasselijkere titel?

YouTube player

Omgedraaid veranderd de originele tekst “If there’s a bustle in your hedgerow, don’t be alarmed now. It’s just a spring clean from the may queen. Yes, there are two paths you can go by. But in the long run, there’s still time to change the road you’re on.” in het duistere “Here’s to my sweet satan. The one whose little path would make me sad, whose power is satan. He’ll give those with him 666. There was a little toolshed where he made us suffer, sad satan.”

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Niel Verstegen

Voorliefde voor rock, van Ac/dc tot Zeppelin.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.