25 Handige festivaltips voor een geslaagd meerdaags festival

Geschreven door op 20 april 2016 om 15:28
coachella, gratis festivals, Festival crowd, festival publiek - CC0 Public Domain, A DAY AT THE PARK,time warp

Eindelijk! Het festivalseizoen is weer geopend. Dat betekent dat ook de meerdaagse festivals weer voor de deur staan. Ga je naar Lowlands, Pinkpop, Rock Werchter, Sziget of een ander meerdaags festival? Lees dan deze handige festivaltips even door. Zo ben je goed voorbereid, en kun je optimaal genieten!

#1.  Maak een  festival inpaklijst

Ga je kamperen? Vergeet niets mee te nemen! Winkels op het festivalterrein zijn vaak mega duur. Je kunt van tevoren een checklist van je bagage maken zodat je ter plekke geen spullen hoeft te kopen. Bespreek met je vrienden wie welke spullen meeneemt.

Weet je niet zeker of je alles hebt? Gebruik dan onze complete festival inpaklijst!

#2.  Begin een groepsapp

Het kan handig zijn om voorafgaand aan het festival een groepsgesprek op Whatsapp aan te maken voor jou en je vrienden. Hier kun je bespreken wie wat meeneemt. Zo hoef je niet alles mee te sjouwen. Ook kun je elkaar met de groepsapp gemakkelijk weer terugvinden op het festivalterrein.

Festival crowd, festival publiek - CC0 Public Domain

Festival crowd, festival publiek – CC0 Public Domain

#3.  Zorg voor een goede nachtrust

Komt jouw favoriete artiest op de laatste dag optreden? Dan wil je dat optreden natuurlijk niet missen omdat je te brak bent. Een klein beetje ongestoorde nachtrust op z’n tijd is daarom een must.

Zelfs doorgewinterde nachtbrakers worden uiteindelijk een keertje moe. In je tent wordt het helaas om 5 uur ’s morgens al licht. Als je daar last van hebt kun je zo’n slaapmasker meenemen voor het slapen. Een setje oordoppen kan de zeldzame uurtjes slaap trouwens ook verlengen. Neem ook speciale festival oordoppen mee om je oren te beschermen tegen de harde muziek.

#4.  Kies je kampeerplaats zorgvuldig uit

Waar je het beste kunt kamperen is erg persoonlijk. Een camping die dichtbij de entree van het festivalterrein ligt is super gezellig en je kunt gemakkelijk even terug naar de tent overdag. Dit is vaak ook de camping met het meeste lawaai. Ga sowieso niet te dicht bij de 24 uurs partytent staan met je tentje. Je dreunt zo je tent uit en dronken mensen lopen/vallen/pissen/kotsen misschien wel over je tent heen.

Heb je behoefte aan meer rust? Neem dan een camping die verder bij het festivalterrein vandaan ligt. Deze camping heeft vaak meer ruimte en is dus iets rustiger. Voordeel aan deze camping is ook dat het vaak schoner en rustiger is bij de douches/toiletten.

#5.  Neem de juiste festivaltent mee

Na afloop van een meerdaags festival laten honderden mensen hun tent achter omdat hij na afloop stuk of super smerig is. Tenten staan erg dicht op elkaar en sommige mensen hebben er nu eenmaal veel moeite mee om alle tentlijnen te ontwijken. Helemaal als het donker is, of wanneer iemand veel gedronken heeft. Het is daarom handig om een goedkoop tentje mee te nemen waarvan je de tentlijnen zo kort mogelijk te houdt.

Je kunt je festivaltent herkenbaar maken door een vlag of lint aan de bovenkant te bevestigen. Zo kun je je tent weer gemakkelijk terugvinden in het donker. Een tent met een lichte kleur is minder warm overdag maar wordt wel snel smerig. Kijk hier voor een goede festival tent.

Zwarte Cross 2018 - Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Zwarte Cross 2018 – Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

#6.  Slaapbenodigdheden

Maak jezelf gelukkig met een kwalitatief goed luchtbed. Een matje kan ook, maar voor een lang festival is een luchtbed aan te raden. Laat je luchtpomp lekker thuis en leen deze gewoon van iemand anders. Scheelt weer in de ruimte. Een extra warme slaapzak en een kussen (of een opgerolde handdoek) om op te slapen is ook relaxt.

#7.  Mobieltje opladen

Op de meeste meerdaagse festivals kun je gebruik maken van een mobiel oplaadpunt. Je levert je telefoon in en kunt hem na een paar uur weer ophalen. Kun je je smartphone niet zo lang missen? Koop dan een powerbank. Hiermee kun je je telefoon ongeveer 3 keer opladen. Ze kosten meestal tussen de € 5,- en € 29,- per stuk.

#8.  Bespaar je batterij

Wil je zo lang mogelijk met je waardevolle telefoonbatterij doen? Zet dan je wifi uit en neem een aparte fotocamera mee. Je kunt ook een zaklampje voor ’s nachts in de tent kopen.

#9.  Douchen op een festival

Het douchen op een festival is vaak een hele onderneming. Meestal sta je in lange rijen te wachten bij de douchehokjes. Dat is natuurlijk zonde van je tijd! Probeer de spits daarom zoveel mogelijk te vermijden.

De drukste tijd bij de douchehokjes is meestal tussen 08:00 uur en 11:00 uur. Tijdens de spits zijn de douches ook vaak smerig, en is het water soms op. Zijn de wachtrijen te lang? Je kan ook wegwerp washandjes meenemen. Deze maak je nat en neem je vervolgens mee naar je tent.

Neem niet je hele outfit mee naar het douchegebouw. Er zijn vaak geen haakjes en daardoor kan alles nat en smerig worden. Neem dus iets eenvoudigs mee en kleed je rustig om in je tent. Je kunt van tevoren mini shampoo en douchegel flesjes kopen. Deze nemen minder ruimte in beslag. Na het festival gooi je ze gewoon weg.

#10.  De toiletten

De toiletten hebben niet altijd wc-papier. Wil je niet met een wc-rol over het terrein lopen? Neem dan zakdoekjes mee. Je kunt de doekjes ook voor veel andere dingen gebruiken. Desinfecterende gel en babydoekjes zijn altijd handig. Sommige babydoekjes hebben een nogal penetrante geur dus neem die met weinig parfum.

#10.  Maak vrienden op de camping

Tip der festivaltips: Maak vrienden met je buren op het kampeerterrein. Op deze manier kun je samen een beetje toezicht houden op jullie tenten en spullen. Ook kun je dingen van elkaar lenen. En het is natuurlijk gewoon gezellig.

#11.  Koop je festival tickets op tijd

Koop je festival tickets op tijd. Tickets voor populaire festivals zijn vaak snel uitverkocht. Als je er vroeg bij bent scoor je misschien een goedkoop Early Bird ticket.

#12.  Last-minute tickets

Wil je last-minute naar een festival? Kijk dan even op de website van Ticketswap. Wij raden je af om tickets te kopen via Marktplaats. Hier zitten veel fraudeurs die ongeldige tickets verkopen. Wil je een ticket onder de kostprijs? Neem dan eens een kijkje bij een van de secundaire ticketshops. Hier worden festival tickets regelmatig voor een last-minute prijsje aangeboden. Kijk hier bijvoorbeeld voor ticketaanbiedingen.

Weet je nog niet naar welk festival je wilt gaan? Kijk dan hier voor de top 5 grootste festivals ter wereld.

Print je ticket een aantal keer uit en verdeel deze over je bagage. Ook als je een mobile ticket hebt.

Festival crowd, festival publiek - Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Festival crowd, festival publiek – Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

#13.  Laat je portemonnee thuis

Laat je portemonnee met al je pasjes thuis en gebruik een klein portemonneetje met rits voor je muntjes, pinpas, id, verzekeringspas en geld. Dit is niet zo diefstalgevoelig en je kunt het gemakkelijk in je broekzak stoppen.

#14. Neem een slotje mee

Neem een cijferslotje mee om je tent mee af te sluiten. Hiermee kun je natuurlijk geen beroepsinbrekers tegenhouden maar is wel effectief om dronken bezoekers uit je tent te houden.

#15.  Extra energie

Een festival vergt een hoop van je lichaam. Van de slechte nachtrust, ongezond eten, drank en andere middelen kun je je misselijk en slap voelen. Neem dus dextro mee voor de zekerheid. Dit helpt goed tegen slapheid en misselijkheid.

#16.  Medicijnen

Neem ook voldoende medicijnen mee als je deze gebruikt. Erg belangrijk zijn pijnstillers tegen de kater. Gebruik echter geen pijnstillers en medicijnen in combinatie met verdovende middelen.

#17.  Eten en Drinken

Bespaar geld door je eigen eten mee te nemen. Een gasbrander/kooktoestel of een wegwerp BBQ mee, en je kunt lekker kokkerellen. Limonadesiroop scheelt ruimte in vergelijking met frisdrank. Smokkel wijn mee in plastic flessen of van die kartonnen Bar le Duc Pakken. Wil je je koelbox het hele weekend koud houden? Vries dan van die (2 liter) Bar le Duc pakken in. In een goede koelbox duurt het zeker een paar dagen voordat deze zijn ontdooid.

Let op: Op sommige festivals mag je wegens veiligheidsredenen niet meer voor je tent BBQen maar zijn er speciale BBQ gebieden op de camping ingericht.

#18.  Wat voor eten neem je mee?

Neem lang houdbaar eten mee dat je buiten de koelkast kunt bewaren. Wat kun zoal meenemen? Festivaltips voor eten zijn: Knakworstjes, vacuüm hamburgers, eierkoeken, krentenbollen, zo’n pannenkoekenshaker waar alleen water bij moet, koekjes, noodles, mueslirepen e.d..

Blikjes die je zonder blikopener kunt openen zijn erg handig. Geen glazen verpakkingen want dit wordt door de organisatie in beslag genomen.

#19.  Drink voldoende water

Drink voldoende water. Het is sowieso handig om altijd water in de buurt van je tent te hebben. Heb je geen zin om telkens het hele terrein over te lopen als je water nodig hebt? Dan kun je een opvouwbare Jerrycan meenemen.

#20.  Bespaar geld

Op festivals betaal je vaak een vermogen voor een flesje water. De barmedewerkers zijn verplicht om het flesje zonder dop te overhandigen. Hierdoor kun je je petfles niet hergebruiken. Dus gooi je hem weg, en koop je vervolgens weer een nieuwe voor 5 à 6 euro.

Je kunt geld besparen door dopjes van thuis mee te nemen. Als je dopjes van verschillende merken meeneemt zit er altijd eentje tussen die past. De meest gebruikte merken zijn Spa, Sourcy en Chaudfontaine.

MadNes Festival 2017 | Fotocredits: Stephanie Stam

MadNes Festival 2017 | Fotocredits: Stephanie Stam

#21.  Neem niet te veel (waardevolle) spullen mee

Een van de belangrijkste festivaltips: Neem niet te veel rommel mee. Bespreek met je vrienden wie wat meeneemt en laat waardevolle spullen thuis. Tijdens festivals wordt helaas een hoop gestolen. Je kunt best een weekend zonder je laptop en iPad.

#22.  Festival outfit

Wil je een leuke outfit zonder teveel kleding mee te sjouwen? Kies dan setjes die je kunt afwisselen en combineren. Als je verschillende accessoires meeneemt kun je toch elke dag een unieke outfit aantrekken. Twee dagen met een broek doen is best acceptabel. Elke dag een schoon shirt is natuurlijk wel aan te raden. Als je je kleding in waterdichte plastic tasjes stopt blijven ze droog als het gaat regenen.

#23.  Festival schoenen

Op festivals leg je elke dag vele kilometers af. Goede schoenen zijn dus een must. Nederlandse festivals zonder regen zijn zeldzaam, dus neem sowieso niet alleen je slippers mee.

#24.  Weersverwachting

Zijn de weersvoorspellingen gunstig en sta je waarschijnlijk de hele dag in de zon? Dan is een zonnebril/pet geen overbodige luxe. Denk je dat het gaat regenen? Neem dan een wegwerp poncho mee.

#25.  Geweldige ervaring opdoen

Of je nu naar Lowlands, Sziget, Pinkpop of Pukkelpop gaat, maak vooral veel plezier en haal alles uit je festival! Ook al zijn de kampeeromstandigheden soms verre van ideaal, dat hoort er nu eenmaal bij.

Laat je dus niet kisten door een regenbui. Stap met je goede been uit die snikhete tent en maak vrienden in de lange rij bij de douche. Meerdaagse festivals zijn een geweldige ervaring dus vergeet vooral niet te genieten! Heb je hulp nodig bij het inpakken? Check dan hier de ultieme festival inpaklijst!

Heb je zelf goede festivaltips? Vul de lijst aan!

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Djuna Vaesen

Djuna Vaesen, Redacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.